Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Køberne har duftet til varen - og rystet på hovedet. Sådan ser situationen ud for SAS, efter man nu i flere måneder har forsøgt at afhænde datterselskabet SAS Ground Handling (SGH). Berlingske Business erfarer, at processen med at skille sig af med SGH har vist sig overordentlig vanskelig, og flere købere har valgt at takke nej på grund af de meget dyre overenskomster i SGH. Et frasalg eller en outsourcing afhænger derfor fuldstændig af, om SAS formår at forhandle nye - og mere produktive - overenskomster hjem med de 5.000 ansatte i SGH.
»Jeg kan bekræfte, at der foregår forhandlinger mellem SAS og de ansatte i Ground Handling om overenskomsterne. Det sker ud fra et ønske om at gøre selskabet mere attraktivt for en mulig køber,« siger Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS.
Selskabet vil dog ikke kommentere yderligere på salgsprocessen, men ifølge Berlingske Business oplysninger er det især fleksibiliteten, der halter i SGH. Bl.a. dikterer overenskomsten, at de ansatte skal betales for mindst seks timer, hvis de kaldes på vagt uden varsel.
SAS’ spareplan indebærer, at SAS skal gennemføre frasalg for cirka 2,6 mia. kroner, lige som man skal reducere omkostningerne med et tilsvarende beløb.
»Det er dybt alvorligt for SAS, at køberne tøver i forhold til SAS Ground Handling, men det kommer ikke bag på mig. Køberne vil selvfølgelig se på, hvilken forretning man kan skabe med SGH - og hvis det viser sig, at omkostningerne er meget høje, samtidig med at man er dybt afhængig af én kunde - SAS - så kan det ikke undre, hvis salget er gået i stå,« siger Jacob Pedersen, SAS-analytiker i Sydbank.
De høje omkostninger i SGH afspejler sig også i prisniveauet for Københavns Lufthavn. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er prisen for et såkaldt »turn-around« for en Boeing 737 over 1.100 euro før skatter og afgifter i Københavns Lufthavn. Gennemsnittet i europæiske hovedlufthavne er omkring 800-900 euro, mens de billigste lufthavne i Europa kan klare opgaven for helt ned til 300 euro.