Dyre grøntsager i sigte

Den våde sommer sidste år kombineret med stigende energipriser betyder, at prisen på frugt og grønt stiger. Tomater og agurker kan blive op til 15 procent dyrere.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er især de stigende energipriser, der får prisen på grøntsager til at skyde i vejret. Mange grøntsager dyrkes i opvarmede drivhuse og det giver gartnerierne skyhøje varmeregninger – især når vejret ikke hjælper til.

”30 procent af vores omsætning bruges på energi og med de energipriser vi har i øjeblikket vil det give udslag i prisen,” siger Mads Pedersen, der ejer og leder gartneriet Alfred Pedersen & Søn, til 24timer.

Større omkostninger
Allan Rømer er direktør i Gasa Nord Grønt, der er gartnernes salgsorganisation. Han vurderer, at prisen på drivhusgrøntsager meget vel kan stige 15 pct. i det kommende år.

”Udgifter til energi, gødning, leje af jordlodder og emballage er steget. Og så er det vanskeligt at skaffe arbejdskraft. Summen af de her ting er et stigende omkostningsniveau for gartnerierne. Og det skal vi have dækket ind via højere priser til supermarkederne,” siger Allan Rømer til 24timer.

Priserne på frugt og grønt steg allerede sidste år. Fra oktober 2006 til oktober 2007 steg prisen i gennemsnit med 16,5 procent.