Dyre fladskærme overhalet af letvægtsmodeller

Det er svært at sælge de nye OLED-fladskærme på grund af prisen, så nu tager verdens næststørste TV-producent fat i en ny teknologi, som er bedre end de fleste nuværende fjernsyn, mens man venter på, at de dyre modeller falder i pris.

Den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics vil i begyndelsen af januar vise de første nye TV med quantum-dot-teknologien frem, når verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), åbner i spillebyen Las Vegas i USA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye, superskarpe OLED-fjernsynsskærme er stadig så dyre, at det kniber for TV-producenterne at få dem solgt. Derfor kaster verdens næststørste TV-producent sig nu over »slankeudgaven«, og de første nye typer af fjernsyn med et mere levende billede vil være på butikshylderne i begyndelsen af næste år.

Det er den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics, der sælger omkring 17 procent af alle TV-apparater på globalt plan, som i begyndelsen af januar vil vise de første nye TV med quantum-dot-teknologien frem, når verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), åbner i spillebyen Las Vegas i USA.

Quantum-dot-teknologien er i store træk samme teknologi som de vidt udbredte LCD-TV-skærme men bruger en film af ultrasmå krystaller, som blot måler fra to til ti nanometer, til at danne lys. De forskellige krystaller i forskellige størrelser danner forskellige farver og kan kontrolleres ret præcist. Derfor kan skærmen vise farver, som står bedre og klarere end mange af de nye – men meget dyre – OLED-skærme, som i øjeblikket regnes for at være det ypperste inden for fjernsynsskærme.

Skal sparke gang i salget

LG meddelte forleden, at quantum-dot-skærmene – i første omgang på 55 og 65 tommer – vil blive en del af sortimentet i 2015, og at de vil kunne vise ultra-HD-opløsning (UHD), som har fire gange så mange billedpunkter som på en fuld HD-skærm, som de fleste fladskærme har i dag. Kombinationen af quantum-dot-skærmteknologi og ultra-HD-billedkvalitet kan derved sparke gang i salget af bedre fladskærmsfjernsyn, efter at 3D aldrig blev noget salgshit. Hvilke priser der hæftes på de nye TV-skærme, forbliver indtil videre LGs hemmelighed.

Quantum-dot-teknologien er taget i brug i det små. Internetgiganten Amazon bruger den på sin Kindle Fire HDX-tavlecomputer, og den japanske teknologigigant Sony producerer ligeledes enkelte modeller. Den store kinesiske TV-producent TCL har også enkelte fjernsyn klar, og de koster omkring en tredjedel af, hvad et tilsvarende OLED-fjernsyn ville gøre. Sydkoreanske Samsung, som er verdens største TV-producent, rygtes også at ville tilbyde LCD-skærme med quantum-dot.

Slut med tungmetaller

LG har ellers satset massivt på OLED-skærme i forventning om, at priserne på skærmteknologien ville falde, når en egentlig masseproduktion begyndte. Det er også sket, men OLED-skærme er fortsat for dyre til de fleste. OLED har hidtil mest været brugt til mindre skærme på MP3-musikafspillere, mobiltelefoner og digitalkameraer.

Hidtil har det hæmmet quantum-dot-teknologien, at den var afhængig af kadmium, der betragtes som giftigt, men LG mener at have løst det problem og bruger ikke kadmium eller andre tungmetaller i sine kommende modeller.

Ifølge brancheorganisationen Branchen ForbrugerElektronik, der samler de store elektronikproducenter i Danmark, ventes der herhjemme at blive solgt 450.000 TV-apparater i år mod 475.000 i 2013 og 530.000 i 2012. Et forsigtigt skøn siger, at omkring 40.000 af dem – svarende til ni procent – vil have ultra-HD-opløsning, og at 10.000 styk – eller to procent – vil være OLED-skærme.

Rettelse 2014-12-19 kl. 11.15: I den oprindelige udgave af artiklen stod fejlagtigt, at der i år blev solgt anslået 5,6 millioner TV-apparater i Danmark mod 5,7 millioner sidste år og 5,8 millioner i 2012. Disse tal er den samlede bestand af TV-apparater i Danmark. De rigtige salgstal og -skøn er nu føjet ind i artiklen.