Dyr mobilauktion skal ikke gå om

Telegiganter taber sagen om Europas dyreste regning for at have 4G-/LTE-mobilnet.

Den østrigske statskasse ville mangle to milliarder euro, hvis sidste års 4G-/LTE-auktion var blevet erklæret ugyldig. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Europas dyreste mobilauktion skal ikke gå om.

Det har den øverste, administrative ret i Østrig afgjort, og dermed står det fast, at de to milliarder euro, som auktionen over mobilfrekvenser til 4G/LTE indbragte, bliver liggende i den østrigste statskasse.

Deutsche Telekoms T-Mobil havde bragt det skyhøje beløb for retten for at få annulleret auktionen, der fandt sted i 2013. Var det sket, skulle auktionen gå om, og statskassen ville gå glip af pengene.

De to milliarder euro er det højeste beløb pr. hoved, som hidtil er betalt i Europa.

Den anden køber, Hutchison Whampoas Drei, sprang fra retssagen i juni, efter at Østrig besluttede, at den ene milliard euro ville blive brugt på at forbedre bredbåndsinfrastrukturen i landet.

En milliard kroner i Danmark

I Danmark indbragte auktionen over 4G-/LTE-mobillicenser i foråret 2010 statskassen lidt over en milliard kroner, da de fire store - i rækkefølge TDC, Telenor, Telia og »3« - hver købte retten til at kunne sælge abonnementer til det langt hurtigere datamobilnet. 4G-/LTE-nettet leverer fem-ti gange hurtigere dataforbindelser end 3G-mobilnettet.

Den østrigske ret slog fast, at auktionen var den rigtige måde at afgøre værdien af mobilfrekvenser på, også selv om buddene endte med at blive højere end forventet.

Ifølge T-Mobiles topchef, Andreas Bierwirth, er betalingen i Østrig fem gange højere end i Tyskland og fire gange højere end i Schweiz.

Telekom Austria har betalt mest, nemlig en milliard euro.