Dyk på over fem milliarder kroner i dansk pelseksport til Kina

Faldende kinesisk efterspørgsel på danske minkskind ramte eksporten hårdere end hele Muhammedkrisen. Alligevel ser auktionshuset Kopenhagen Fur lyst på fremtiden og mulighederne i Kina.

Kopenhagen Furs stand under »China Fur and Leather Products Fair«, der løb af stablen i Beijing i disse dage – fra 14. til 16. januar - er velbesøgt. Men trods et dyk i pelsindustrien håber man alligevel at vende nedtur til optur hos Kopenhagen Fur. Foto: Wang Zhao/AFP Fold sammen
Læs mere

Ræv, mink, kanin.

Skind i alle farver og varianter er i disse dage på udstilling i det nationale messecenter i Beijing. Messen er blandt pelsbranchens største og har vanen tro deltagelse af danske Kopenhagen Fur. Intet marked er vigtigere for verdens største pelsauktionshus end det kinesiske.

Da forbruget af luksusvarer for alvor tog til i Kina, stod Kopenhagen Fur klar med et anerkendt kvalitetsprodukt og en velsmurt salgsmaskine. Kineserne strømmede til auktionerne i Glostrup. Resultatet kan tælles i milliarder og har givet minkskind en suveræn førsteplads over danske eksportvarer til Kina.

Men den seneste vinter vil blive husket som det år, hvor boblen brast. Eksporten af pels og skind til Kina dykkede i perioden fra oktober 2013 til september 2014 med 5.367.360.000 kroner. Et fald på 44 procent. Med et slag blev den samlede danske fødevare- og landbrugseksport til Kina skåret med tæt ved en tredjedel. Det viser den seneste opgørelse fra den danske ambassade i Beijing.

Når eksporten pludselig styrtdykker, står krige, diplomatiske kriser og naturkatastrofer højt på listen over forklaringer. Men hverken Muhammedkrisen eller de nuværende sanktioner mod Rusland vil få lige så stor betydning for eksporten som den prisjustering på de danske pelsauktioner, der fandt sted sidste år. Boykot af danske varer i forbindelse med Muhammedkrisen kostede i alt omkring to milliarder kroner i tabt eksport til Mellemøsten. Hvor store konsekvenser sanktionerne mod Rusland får for dansk eksport er endnu uklart, men Dansk Industri har tidligere vurderet, at eksport til en værdi af tre milliarder kroner kan blive berørt.

Faldet på 5,4 mia. kroner i den danske eksport af pels og skind til Kina er således i en kategori for sig.

»Jeg kan ikke komme på et andet eksempel, hvor faldet har været lige så stort. Det er halvdelen af værdien af minkeksporten, der forsvinder, så det er dramatisk. Men når jeg ikke vil blæse i dommedagsbasunen, så skyldes det, at de fleste af de danske minkavlere stadig tjener penge og ser ganske fortrøstningsfuldt på fremtiden,« siger Thomas Søby, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

For Kopenhagen Fur håber man at kunne vende sidste års nedtur til en ny optur. For en uge siden begyndte en ny pelssæson.

Næsten 3,3 millioner minkskind var under hammeren på januarauktionen i Glostrup, hvor prisen på mink fra et lavt udgangspunkt steg med ti procent.

Dette var sæsonens første og en af de mindste auktioner, og det er usikkert, hvordan sæsonens fire resterende auktioner forløber. Andre faktorer, der fik prisboblen til at briste, er stadig til stede på det kinesiske marked.

Den kinesiske vækst er lavere end tidligere, og konkurrencen er hårdere, fordi pelsproduktionen på verdensplan er steget. Samtidig er det ikke i samme grad som tidligere velset at vise sig frem i luksusprodukter, fordi den kinesiske ledelse fører en gennemgribende kampagne mod overforbrug, korruption og ressourcespild.

Alligevel betegner bestyrelsesformand i Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, meldingerne fra den kinesiske pelsbranche som »ganske positive«.

»På mange måder tegner fremtiden ganske lys, men det er klart, at den samlede pelsbranche fortsat er i en sårbar position efter sidste sæsons prisnedgang. Omvendt er der ingen tvivl om, at den danske del af branchen står stærkt i kraft af vores produktion, som giver de højeste priser,« udtalte han efter auktionen.

Kvaliteten af de danske skind gør, at de danske avlere opnår 30 til 35 procent højere priser for deres produkter end deres udenlandske konkurrenter. Under opgangsårene har mange af Kopenhagen Furs medlemmer investeret store beløb i nye faciliteter og produktion. De seneste fem år er antallet af minkskind produceret i Danmark steget fra 14 mio. til 17,2 mio. kroner. Også på pelsmessen i Beijing er der spirende optimisme at spore.

»Jeg vil tro, at sidste år var et lavpunkt. I år ser vi et marked i Kina, der er blevet stærkere igen. Kina er tilbage på sporet,« siger Mark Oaten, direktør for Den Internationale Pelsføderation.