Dygtige penge, og udygtige penge

Byline - bylinebillede Jens Chr. Hansen, BM Business Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfonde – eller private equity som branchen selv ønsker at præsentere sig – har forlængst vundet indpas i erhvervslivet. I de rette hænder kan kapitalfonde noget helt særligt, nemlig bringe en virksomhed op i højere gear, rigtig håndteret vel og mærke. Det bedste eksempel, set med både investorøjne og virksomhedsøjne, er smykkekoncernen Pandora. Den ville næppe være der, hvor den er i dag, uden løftet fra kapitalfonden Axcel.

Tusindvis af virksomheder i gruppen af små og mellemstore virksomheder står foran ikke bare et generationsskifte, men også behovet for at blive løftet op på næste hylde med deraf følgende vækst og skabelse af nye arbejdspladser. Væksten i disse virksomheder betyder mere for beskæftigelsen i Danmark end væksten i de helt store globale, danske koncerner.

Men ikke alt er dog lutter idyl blandt kapitalfonde. Dels kæmper kapitalfondsbranchen med et generelt dårligt og grådigt image, dels er der ligesom i det øvrige erhvervsliv også eksempler på både gode og dårlige kapitalfonde. Tænk blot på den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, som fik flere hundrede tusinde danskere til at underskrive en protest i forbindelse med DONG-salget. Også selv om den fond, der blev oprettet til at købe ind i det danske energiselskab, sådan set er et ben i Goldman Sachs-gruppen, og et ben som er finansieret af dine og mine pensionspenge fra en række både danske og udenlandske pensionshuse.

Blandt de absolut dårligste eksempler i Danmark er Realdania-fondens Dania Capital, som er lukket ned efter flere fiaskoer. Nu kommer så en anden af de små fonde, nemlig Odin Partners, som er kastet ud i en reel overlevelseskrise. En oprydning er i gang, sandsynligvis efter pres fra investorer og banker, og håbet er, at et reorganiseret Odin Partners kan genopstå af asken som en anden fugl Føniks, etablere nye fonde og dermed kradse nye investeringspenge ind fra pensionshusene og andre store investorer.

Spørgsmålet er dog, om det er ønsketænkning. Nok jagter formuer og overskydende likviditet alternative investeringsmuligheder som aldrig før, men netop kapitalfonde er i særdeles høj grad bundet op på tilliden til de personer, der sidder i toppen af den pågældende kapitalfond og gruppen af partnere. Den tillid er vigtig. Og her skal en kapitalfonds managementselskab ikke fejle mange gange.

Det gode ved en kapitalfond er, at der kommer ny viden, nye ideer og energi samt måske også friske penge ind i en virksomhed. Det dårlige ved kapitalfonde er, at de allerede ved købet af virksomheden også tænker på exitten – altså et relativt kortsigtet ejerskab. Ligesom i den øvrige del af erhvervslivet er timing altafgørende, spørg bare Carlsberg.

Bundlinjen er, at de dygtigt ledede kapitalfonde har en masse at bidrage med. Mens dårligt ledede kapitalfonde er som dårligt ledede virksomheder.