Dyb splittelse i Uber: Planlægger skandalechef et stort comeback?

Uber har endnu ikke fundet en ny direktør, efter stifteren Travis Kalanick trak sig tilbage efter flere skandaler. Nu kan han være på vej tilbage i selskabet, han selv stiftede.

Travis Kalanick stoppede for få uger siden som Uber-direktør. Orlovet kan dog vise sig at blive meget kortvarigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danish Siddiqui
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uber-stifteren Travis Kalanick kan være i gang med et opsigtsvækkende comeback i Uber. Det skriver New York Times.

I juni blev Kalanick ellers tvunget til at gå på orlov fra sin stilling som adm. direktør, efter han havde været involveret i en lang række skandaler, som blandt andet omhandlede systematisk sexisme og en overfusning af én af Ubers egne chauffører.

Gennem den sidste halvanden måned har Uber ledt efter en permanent afløser. Indtil videre uden held.

Flere af Ubers bestyrelsesmedlemmer har ellers ønsket Hewlett Packard-chefen Meg Whitman som ny direktør. Hun har holdt flere møder med en gruppe af Ubers bestyrelsesmedlemmer, som mener, at hun har den modenhed og overblik, som Kalanick savnede som leder.

En anden gruppering i bestyrelsen har dog ikke været med til at køre Whitman i stilling. Tværtimod. De arbejder i stedet på en plan, som kan give et overraskende comeback til stifteren Travis Kalanick. Ifølge New York Times indeholder planen flere muligheder for, at Kalanick kan vende tilbage. Han er både i spil til rollen som adm. direktør samt et par andre stillinger i den absolutte topledelse.

Ifølge det amerikanske finansmedie CNBC har Kalanick allerede fortalt flere personer, at han planlægger at lave »en Steve Jobs.« Det er en reference til den nu afdøde Apple-chef, som i 1985 blev skubbet ud som direktør, blot for at gøre comeback og opnå enorm succes.

Ifølge de amerikanske medier står de to grupperinger lige nu midt i en hidsig magtkamp om at fastlægge Ubers fremtidige kurs. For få dage siden led Whitman-fløjen et stort nederlag. På Twitter meldte Meg Whitman offentligt ud, at Uber-spekulationerne var blevet en distrahering for hendes arbejde i Hewlett-Packard. Hun fastslog, at hun på ingen måde havde i sinde at forlade selskabet.

Eftersom ansættelsen af Meg Whitman mislykkedes, prøver den ene gruppering i bestyrelsen nu på at finde kompetente alternativer. Ifølge CNBC har de en liste med fire mænd, som blandt andre tæller den afgående chef for konglomeratet General Electric, Jeff Immelt, som har sidste arbejdsdag 1. august.

Alt imens skal Kalanicks allierede have begyndt samtaler med den japanske storbank Softbank om en større investering i Uber. Banken skulle angiveligt være lune på at indsætte Kalanick i en magtfuld position, hvis de kan købe sig til en aktieandel i Uber.

Det var forventet, at en ny direktør skulle præsenteres i løbet af denne uge, men det kan meget vel blive udskudt, skriver CNBC.