Dyb kløft mellem Nets' ledelse og aktionærer

Nets' topledelse missede muligheden for at bygge bro til sine hårdt prøvede aktionærer på selskabets første ordinære generalforsamling onsdag aften.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen. Bo Nilsson, CEO (C) under Nets ordinær generalforsamling på Tivoli Hotel og Congress Center.
Læs mere
Fold sammen

Det var et møde, som Nets’ ledelse formentlig havde set frem til med en vis ængstelse. Den ordinære generalforsamling onsdag aften i København var nemlig første møde mellem Nets-ledelsen og de hårdt prøvede aktionærer i selskabet. Men havde man troet, at generalforsamlingen – som er den første i selskabets historie som børsnoteret – ville vise en topledelse i betalingsservicevirksomheden, som gik bodsgang eller på anden måde viste stor beklagelse over udviklingen i selskabet, ja så måtte man tro om igen.

»Vi synes, at Nets er i en fantastisk udvikling,« indledte bestyrelsesformand Inge K. Hansen med at sige.

Børsintroduktionen i Nets har ellers været alt andet end imponerende. Siden nynoteringen i sommeren sidste år er aktien dykket næsten 30 pct. Selskabets aktionærer har dermed mistet 8 mia. kr. på godt otte måneder ved at have postet penge i selskabet.

Godt nok sagde formanden også, at »kursen på Nets' aktie har ikke udviklet sig, som vi havde håbet.« Det er nok en svag underdrivelse.

Derudover har selskabets topledelse flere gange udtrykt frustration over det billede, som den danske erhvervspresse har tegnet af virksomheden. Ledelsen med topchef Bo Nilsson i spidsen har i stedet forsøgt at få historien om Nets til at handle om virksomhedens drift og ikke om kursudviklingen og de rekordstore aktieprogrammer til ledelsen.

Det var da også netop virksomhedens drift og konkurrencesituation, som både formand Inge Hansen og Bo Nilsson brugte meget tid på at tale om ved deres første officielle møde med aktionærerne siden børsintroduktionen sidste år.

Virksomheden har da også netop afleveret et rekordregnskab målt på omsætning og driftsindtjening. På bundlinjen var der dog et tab, fordi det kostede på 584 mio. kr. på grund af trecifrede millionudgifter til at føre selskabet på børsen.

Der er ikke noget at sige til, at Bo Nilsson og formand Inge K. Hansen gerne vil tale om de fremtidige muligheder for Nets, om driften og konkurrencen. Og den »katastrofale børsnotering«, som Dansk Aktionærforenings direktør, Leonhardt Pihl, kaldte den, falder da i høj grad også tilbage på de tidligere hovedejere Advent, Bain og ATP.

Men topledelsen i Nets afslørede med sin insisteren på det første direkte møde med at aktionærerne om at tale om fremtiden og valg om ikke at gå ind i kritikken af kursudviklingen, og de historier om store bonusser og aktieprogrammer, som klæber til selskabet, at den er tonedøv over for de mange  aktionærer, som har mistet mange penge på selskabet siden børsintroduktionen.

De tunge, institutionelle investorer glimrede ved deres fravær på talerstolen på generalforsamlingen. Men de deler i store og hele den kritik, som flere private aktionærer kom frem med. De har bare ikke lyst til at sige det højt. Det plejer at være ATP, der tager den opgave på sig. Men ATP har den særlige rolle i forhold til Nets, at pensionskæmpen jo netop var medejer sammen med kapitalfondene Advent og Bain, og dermed også var med til at sende Nets på børsen i kurs 150, som viste sig at være alt for højt, da kursen siden er dykket markant.

»Jeg synes, det er noget, ledelsen bør tage alvorligt,« sagde en frustreret, privat aktionær bl.a. fra talerstolen, da Inge K. Hansen igen og igen affejede kritikken ved at sige, at det var aftaler, som ledelsen havde indgået med de tidligere ejere, altså Advent, Bain og ATP.

Hvis holdningen hos denne private aktionær er generelt gældende for aktionærkredsen, så missede Bo Nilsson og Inge K. Hansen onsdag aften en oplagt mulighed for at bygge bro og række hånden ud til de hårdt prøvede aktionærer i Nets.