DVD-krigen spidser til

Paramount, som i august helhjertet valgte at sende film ud på HD-DVD-skiver, menes nu at være på vej tilbage til Blu-ray-lejren. Det kan blive afgørende for krigen mellem de to DVD-formater.

Sonys blå skive ser ud til at vinde over Toshibas HD-DVD. Foto: Yuriko Nakao/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS: Nedturen vil åbenbart ingen ende tage for den lejr, der kæmper for, at HD-DVD bliver fremtidens DVD-format. Filmstudiet Paramount, som ellers har tilsluttet sig HD-DVD-siden, kan nemlig nu alligevel smutte over til konkurrenten Blu-ray.

Ifølge finansavisen Financial Times er Paramount klar til at droppe sin helhjertede støtte til HD-DVD, efter at et andet filmstudie - Warner Bros. - forleden meldte ud, at alle dets film udelukkende sendes ud på Blu-ray-diske. Gør Paramount alvor af sine overvejelser, kan det betyde afslutningen på krigen mellem de to DVD-formater.

Warner-studiet meddelte fredag, at det - som det sidste af de store filmstudier - havde besluttet sig for fremover kun at sende film ud på Blu-ray-skiver, som Sony har udviklet. Det var et hårdt slag for HD-DVD-lejren, der har Toshiba i spidsen, men som også støttes af IT-giganten Microsoft.

Paramount og dets DreamWorks Animation skiftede i august 2007 side og valgte HD-DVD til sine film, men derudover er det kun Universal Studios, som bakker HD-DVD-formatet op.

Paramount har dog ifølge Financial Times i kontrakten med HD-DVD-lejren en klausul, som tillader selskabet at skifte til Blu-ray, hvis Warners længe ventede beslutning skulle falde ud til den side.

HD-DVD og Blu-ray er begge et bud på DVDens afløser. Skiverne har samme størrelse som en DVD men kan rumme langt mere, hvilket der er brug for, når film i langt bedre kvalitet og med langt bedre lyd skal kunne være på én skive. Men HD-DVD og Blu-ray virker - snart sagt selvfølgelig - ikke sammen. Derfor kæmper de to lejre en hård og ofte bitter kamp om forbrugernes gunst. Microsofts spillemaskine Xbox 360 kan med et ekstra drev afspille HD-DVD-skiver, mens Sonys egen Playstation 3 er født til Blu-ray. HD-DVD-lejren har hele tiden slået på prisforskellen, hvor HD-DVD er billigere. Der er da også solgt én million HD-DVD-afspillere i Nordamerika.

Blu-ray er døbt efter den blå laserstråle, som aflæser skiven, hvorimod HD-DVD anvender en rød laser.

For hver solgt HD-DVD-skive i USA i 2007 blev der solgt to Blu-ray-skiver.