DVD-krigen blusser op igen

Forbrugerne står igen med aben, efter at kampen mellem to konkurrerende DVD-formater er taget til i styrke. Flere satser nu på drev, der kan klare begge skiver.

Philips promoverer Blu-ray-skiven som DVDens afløser. Konkurrenten, HD-DVD-skiven, får nu bredere opbakning. Foto: Michael Kappeler/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN – Kampen om at blive DVDens afløser blev alligevel ikke afgjort sidste år. Forbrugerne står atter med aben.

For et år siden – få måneder efter premieren – var den japanske teknologigigant Sonys Blu-ray-skive døbt som vinderen, mens Toshibas konkurrerende HD-DVD-skive allerede næsten blev dømt ude. Siden har bl.a. to af de store, amerikanske filmselskaber skiftet holdning og bakker nu, som også IT-giganten Microsoft, op bag HD-DVD. Begge skiver har samme størrelse som en DVD men kan rumme væsentligt flere data. Det bliver nødvendigt, når TV-stationerne for alvor begynder at sende i højdefinitionskvalitet (HD), og kameraerne optager i HD.

Den sydkoreanske elektronikgigant Samsung tager nu også konsekvensen og står klar med en afspiller, BD-UP5000, der kan klare begge skiver. Den kommer til Danmark til januar og lander formentlig på en pris omkring 6.000 kroner – stadig dyrt og stadig kun en afspiller. Konkurrenten LG lancerede som den første en afspiller til begge skiver allerede i januar og har nu et løst drev klar, som også klarer at læse dem begge men kun at skrive til Blu-ray-skiver.

Reklametrommerne fortsætter med at buldre fra begge sider, og udvalget af spillefilm, der er værd at se, øges tilsvarende med uformindsket styrke.

Begrænset salg
Der er stadig mange stålsatte kombattanter. Næsten manisk gentog Panasonics europæiske direktør, Joachim Reinhart, således sit firmas støtte til Blu-ray på en pressekonference:

»Det kan godt være, at der føres en krig, men vi tror stærkt på, at Blu-ray vil få succes. Vær vis på, at Blu-ray får succes og bliver det dominerende optagesystem, især når HD-TV (højopløseligt fjernsyn, red.) kommer til Europa,« sagde han.

Hvor der i Danmark ventes solgt omkring 200.000 DVD-optagere i år og 225.000 næste år, skønner Branchen Forbrugerelektronik (BFE), at der i år kun ryger 2.000 Blu-ray- eller HD-DVD-afspillere over hylderne og 5.000 til næste år. I 2009 boomer det danske salg så med 30.000 afspillere. Da ventes de at være faldet betragteligt i pris (lige nu koster et apparat, som stadig kun kan afspille, snildt 7.000-8.000 kroner), og måske er kampen slut?

Ud over Sony står Apple, Panasonic, Philips, Samsung, Walt Disney Pictures og flere store filmstudier bag Blu-ray. Toshiba, Microsoft, Intel, IBM, NEC, Hewlett-Packard og filmselskaberne Time Warner, Paramount og Dreamwork Pictures støtter HD-DVD. Sonys spillemaskine Playstation 3 kan afspille Blu-ray-skiver, mens Microsofts ditto, Xbox 360, kan vise HD-DVD-skiver. Sony har også sin første bærbare PC klar med Blu-ray-drev (igen kun til afspilning).