DVD holder stand mod Blu-ray

I Sverige sælges 20 DVD-afspillere for hver Blu-ray-afspiller. Også danskerne foretrækker den kendte DVD.

Selv Toshiba satser nu på Blu-ray, selv om samme Toshiba stod i spidsen for det konkurrerende - og nu udkonkurrerede - HD-DVD-format. Her fremvises Blu-ray-optagerne D - B1005K (til venstre) og D - BW1005K på den netop overstående forbrugerelektronikmesse Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Foto: Kazuhiro Nogi, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DVDen står ikke til at blive afløst lige med det samme. Salget af Blu-ray-afspillere går nemlig trægt, og der sælges fortsat betydeligt flere DVD-afspillere i både Danmark og Sverige.

Blu-ray har samme størrelse og udseende som en normal DVD-skive men kan rumme langt flere data og dermed film i bedre kvalitet med bedre lyd. De kræver derfor en særlig afspiller, hvadenten den er et løst apparat eller er indbygget i en computer i stedet for et normalt DVD-drev.

20 mod 1

For hver Blu-ray-afspiller, som hr. og fru Svensson køber, sælges der 20 DVD-afspillere. Det sker på trods af faldende priser på de hidtil ganske bekostelige Blu-ray-afspillere og på de tilsvarende småpebrede Blu-ray-film.

De første 11 måneder af 2009 blev der i Sverige solgt 60.000 Blu-ray-afspillere, viser tal fra brancheforeningen Elektronikbranschen, som nyhedsnetstedet IT24 offentliggør. Man forventer, at hele årets salg lander på 65.000 apparater, når juletallene er tikket med ind. Det er langt under branchens forventninger.

»Vi håbede på at have nået disse mængder allerede for et år siden. De mål var nok lidt for ambitiøse. Ingen af leverandørerne har haft et ordentligt produktudbud før her i efteråret,« siger Bengt Ernstsson, som har ansvaret for salgsstatistikkerne i Elektronikbranschen.

Nye DVD-afspilleres mulighed for kunstigt at forbedre billedkvaliteten, når en normal DVD-film skal vises på en stor fladskærm, hvor alle detailler ses, kan også tænkes at spille ind på det træge salg. Endelig begynder mange at leje film over nettet, hvorved de ikke har brug for en ny afspiller.

2010 bliver et godt år

Heller ikke i Danmark er Blu-ray slået igennem. Kun 15 procent af det samlede salg af afspillere er Blu-ray.

Alligevel mener brancheforeningen Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der samler alle producenterne, at 2010 bliver et godt år.

»Blu-ray er begyndt sin indtrængen - hurtigere end DVDen gjorde, da den kom på markedet,« konstaterer BFEs direktør, Kurt Frausing.

I 2009 blev der anslået solgt 50.000 Blu-ray-afspillere i Danmark mod blot 12.000 året før. Men i 2010 vil der ske en fordobling af salget, så der til nytår vil være solgt yderligere 100.000 Blu-ray-afspillere, og i 2011 vil tallet runde 200.000, spår BFE.