DVD-afløser lever på lånt tid

Eksperter peger på, at Sony kan få svært ved at få sin milliardinvestering i Blu-ray hjem igen. Ny teknologi vil udkonkurrere lille blå skive.

DVDens afløser, Blu-ray, kan lagre langt mere data og derved skabe billeder, med en højere opløsning. Men formatet lever måske på lånt tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De omtrent 15 mia. kroner, som Sony har investeret i DVD-afløseren Blu-ray, kan vise sig at være spildt. For selv om Sony vandt formatkrigen mod Toshiba, vil den teknologiske udvikling gøre Blu-ray forældet inden for få år. Det skriver Computerworld.

Direktøren for det danske teknologi-eksperimentarium Innovation Lab, Preben Mejer, peger på, at det er internettet selv, der kan knuse behovet for fysiske lagringsmedier som den DVD-lignende skive Blu-ray. For om kort tid kan internettet nemlig blive den foretrukte platform for at hente film i høj kvalitet.

"Jeg giver det fem år, før det glider ud," siger han ifølge Computerworld.

Lang VHS-levetid

Han bliver bakket op af Torben Rune, administrerende direktør i IT-konsulenthuset Netpla, der mener, at den netop overståede formatkrig, hvor Sonys Blu-ray dystede mod Toshibas HD DVD, på sin vis var meningløs - eller i hvert fald bliver det om et par år.

"I virkeligheden var det fløjtende ligegyldigt, hvem der vandt. Begge standarder var dødsdømt fra starten," siger Torben Rune og tilføjer:

"Sony har vundet meget lidt. Kun muligheden for at overbevise os om, at Blu-ray er bedre end almindelige DVDer og downloads."

DVDen er i dag det foretrukne medie til filmvisning, og den har haft omtrent ti år på markedet. Til sammenligning kom videoformatet VHS på markedet i 1976, og det holdt førerpositionen indtil det blev overhalet af DVDen i 2003, skriver Computerworld.