Duponts overskud presset af valutamodvind og landbrug

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS BALIBOUSE

Den amerikanske kemikoncern Dupont har haft tilbagegang på top- og bundlinjen i 2015, hvor modvind fra styrkelsen af dollar har presset overskuddet ned.

Dupont, der i 2011 købte den danske virksomhed Danisco, opnåede i fjerde kvartal et driftsoverskud på 239 mio. dollar, hvilket var et fald på 54 pct. i forhold til samme periode året før. Det viser regnskabet, som er offentliggjort tirsdag.

Målt på indtjeningen per aktie landede det amerikanske selskab et driftsoverskud på 0,27 dollar i fjerde kvartal, hvilket var nogenlunde som ventet, da analytikere ifølge Bloomberg havde regnet med et overskud på 0,26 dollar.

Tilbagegangen skyldes et tab i selskabets landbrugsdivision, hvor det blandt andet fremstiller produkter til plantebeskyttelse.

Her havde Dupont et minus på 54 mio. dollar i kvartalet, og det er især hård valutamodvind og udgifter til nedlukningen af en fabrik, som trækker ned. I samme periode året før hentede det amerikanske selskab et plus på 134 mio. dollar i divisionen.

Resultaterne kom i mål på baggrund af en omsætning på 5,3 mia. dollar, hvilket var et fald på 9 pct. i forhold til fjerde kvartal året før. Analytikerne havde regnet med en omsætning på omkring 5,4 mia. dollar.

For 2016 venter det amerikanske selskab et overskud per aktie på 2,95-3,10 dollar per aktie. Det ligger en anelse under markedets forventninger om et overskud på 3,15 dollar, skriver Bloomberg News.

Dupont blev i slutningen af sidste år enige med kollegaen Dow Chemical om en fusion. Planen er at splitte det kombinerede selskab - som får navnet Dowdupont - i tre forskellige selskaber. Dupont oplyser i forbindelse med regnskabet, at fusionen går som planlagt.

Dupont er konkurrent til danske Chr. Hansen inden for blandt andet ingredienser og plantebeskyttelse, mens Novozymes også en konkurrerende spiller på visse forretningsområder.

/ritzau/FINANS