Dundrende underskud til Mærsk: Taber 10 milliarder på tre måneder

Mens der er vækst på toplinjen har A.P. Møller Mærsks bundlinje haft et barsk kvartal. Blandt andet spiller det omfattende cyberangreb ind på, at selskabet taber 10 milliarder kroner i tredje kvartal.

Foto: MICHAEL KOOREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et hårdt kvartal for Danmarks største selskab.

Samlet set tabte selskabet 10 mia. kroner i et kvartal, der blandt andet var præget af et omfattende cyberangreb. Det viser koncernens regnskab for tredje kvartal tirsdag morgen.

Analytikerne havde ventet et plus på 388 mio. dollar ifølge Ritzau Estimates - dog med relativt store udsving i estimaterne og uden at tage højde for nedskrivningerne.

A.P. Møller-Mærsk justerer nu udsigterne for 2017. Konglomeratet venter nu "et overskud" i det underliggende resultat, men tør ikke sætte tal på.

Alene cyberangrebet for fire måneder siden har kostet den danske koncern mindst 1,6 mia. kr. Tidligere forlød det sig, at angrebet ville koste mellem 200 og 300 mio. dollars, svarende til mellem 1,2 mia. kr. og 1,9 mia. kr.

Nu forventes tabet på indtjeningen fra hackerangrebet at være på mellem 250 og 300 mio. dollars, står der i kvartalsregnskabet. Altså minimum 1,6. mia. kr.

Den gode nyhed for koncernen er, at omsætningen i Mærsk-gruppens vigtigste forretningsben, Maersk Line, steg med 14 procent i tredje kvartal i år. Her blev underskud også vendt til overskud.

Det var netop store nedskrivninger i rigselskabet Maersk Drilling, der ramte A.P. Møller-Mærsks bundlinje i tredje kvartal, hvor den underliggende drift ellers viste fremgang. Mærsk er i øjeblikket ved at sælge Maersk Drilling og har derfor indregnet selskabet som ophørende aktiviteter, og i den forbindelse er der foretaget en nedskrivning på 1,75 mia. dollar. Derudover er der lavet en nedskrivning på knap 0,4 mia. dollar i havneselskabet APM Terminals.

A.P. Møller-Mærsk havde dog flere indtægter i tredje kvartal af 2017, når man sammenligner med samme kvartal for et år siden. Konglomeratets omsætning, målt på de fortsættende aktiviteter, voksede til 8046 mio. dollar fra 7073 mio. dollar i tredje kvartal af 2016.

Der blev hentet 978 mio. dollar i driftsoverskud før af- og nedskrivninger (EBITDA) i juli, august og september. Det var en vækst fra 650 mio. dollar et år forinden.

»Jeg er tilfreds med de aftaler, vi indgik i Q3, hvorefter Total S.A. overtager Mærsk Olie & Gas A/S og A.P. Møller Holding A/S overtager Maersk Tankers A/S, hvilket viser god fremgang i arbejdet med separationen af forretningsenhederne under Energy. Selvom løsninger for Maersk Drilling og Maersk Supply Service stadig skal defineres før udgangen af 2018, vil fremtidens Maersk i endnu højere grad nu kunne drage fordel af sin stærke position indenfor inden for
Transport & Logistics,« forklarer administrerende direktør Søren Skou.

Transport & Logistics-divisionen, som Mærsk-gruppen fremover vil satse på, tror nu på et overskud "omkring 1 mia. dollar."

Der var tidligere ventet plus på mere end 1 mia. dollar i Transport & Logistics på basis af en forbedring af Maersk Lines overskud med mere end 1 mia. dollar (fra et underskud på 0,4 mia. dollar) - men det ses nu kun forbedret med "omkring" 1 mia. dollar.

»Omsætningen i Transport & Logistics voksede med 14 % og, var først og fremmest drevet af højere omsætning i Maersk Line. Markedsforholdene forblev positive med vækst i den globale containervolumen på 5 % i tredje kvartal sammenlignet med samme periode sidste år, og en stigning i den nominelle kapacitet på 3 %. Imidlertid medførte tiltag relateret til genopretningen af forretningen efter cyberangrebet en negativ udvikling i Maersk Lines transporterede mængder på 2,5 % og en stigning i enhedsomkostningerne på 3,9 % ved faste bunkerpriser,« siger Søren Skou.

Der ventes fortsat et samlet overskud i APM Terminals, Damco, Svitzer og Maersk Container Industry på omkring 0,5 mia. dollar.

I Energy-divisionen spås der nu et underliggende tab på 0,1 mia. dollar, hvilket relaterer sig til Maersk Supply Service, da de tre andre divisioner nu regnes som ophørende.

Tidligere var prognosen et overskud på 0,5 mia. dollar i Energy, hvoraf hovedparten skulle hentes fra olie- og gasproduktionen i Maersk Oil.

Mærsk-gruppens forventninger er opgjort på underliggende basis og dermed uden særlige nedskrivninger eller salgsgevinster.