Dundrende underskud i statens olieselskab

Nordsøfonden, den danske stats forlængede arm i Nordsøen, lander for 2015 et dundrende underskud på over en milliard kroner. Selskabet har måttet kigge langt efter sine forventede oliepriser. Derudover har Nordsøfonden været involveret i en voldgiftssag, der har ramt bundlinjen hårdt.

Statens olieselskab, Nordsøfonden, er også blevet ramt af de lave oliepriser og lander milliardunderskud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske stats forlængede arm i Nordsøen har mistet sin muskelmasse. Den kraftigt faldende oliepris betyder, at Nordsøfonden kommer ud af 2015 med et underskud på over 1,3 mia. kr. De massive olieprisfald har fået fonden til at nedskrive sine andele af blandt andet Dansk Undergrunds Consortium og udbygningen af Ravn-feltet med over 600 mio. kr.

Nordsøfondens resultat er desuden blevet kraftigt påvirket af en voldgiftssag vedrørende fondens gassalg, fremgår det af årsrapporten.

»Udfaldet heraf har haft væsentlig, negativ påvirkning på resultatet for 2015, mens likviditeten påvirkes i 2016«, skriver selskabet i sit regnskab.

Nordsøfondens omsætning er på bare to år faldet med langt over 50 pct. I 2013 landede statens olieselskab en nettoomsætning på over 9 mia., mens omsætningen for 2015 sneg sig ned under 4 mia. kr.

På trods af dårligdommene fortsætter Nordsøfonden med at sende masser af penge ned i statskassen.

»I Nordsøfondens regnskab indgår betalte selskabs og kulbrinteskatter med 1,7 mia. kr. Der er desuden overført 300 mio. kr. i udbytte til staten, hvilket samlet betyder en pengestrøm på 2,0 mia. kr. til staten,« skriver Nordsøfonden i sit regnskab.

I 2014 modtog staten 1,6 mia. kr. i udbytte, mens statskassen året forinden kunne glæde sig over et bidrag fra Nordsøfonden på hele 3,3 mia. kr.