Dundrende underskud i grevindens fond

Ulla Brockenhuus-Schack, der har været hyldet som venturedronning, står til at tabe halvdelen af investorernes penge i Seed Capitals første fond på 419 millioner kroner.

Grevinde Ulla Brockenhuus-Schack er managing partner i Seed Capital. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2012 blev et rædselsår for venturefonden Seed Capital, der i løbet af to år har tabt over 200 mio. kr. af investorernes indskud. Tabet vedrører Seed Capitals første fond, hvor 14 investorer, herunder ATP, Danske Bank, Vækstfonden og Kirkbi Invest, har indskudt i alt 419 mio. kroner.

»På papiret kan vi ikke løbe fra, at vores første fond i dag viser tab, efter at vi har nedskrevet voldsomt på nogle af investeringerne. Men vi håber stadig på en upside i porteføljeselskaberne, inden fonden udløber i 2016,« siger managing partner og grevinde Ulla Brockenhuus-Schack, der har sin titel fra ægtemanden, greve og hofjægermester Michael Brockenhuus-Schack.

Meldingen fra Ulla Brockenhuus-Schack var ellers en anden i et interview, hun gav til Berlingske i marts i år, hvor resultatet for Seed Capitals første fond endnu ikke var kendt for offentligheden. Her lod hun sig rose for at være eminent til at spotte det unikke iværksættertalent og mestre den svære kunst at få statspenge til at yngle.

»... Vi har alligevel set så meget, og vi følger det forskningsmæssige så tæt, at vi som regel fanger det unikke, når vi ser det,« sagde hun om Seed Capitals performance. Men hun afslørede ikke de kedelige tal i 2012-regnskabet, der ellers var behandlet på selskabets generalforsamling ugen før, interviewet blev bragt i avisen.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået resultaterne i en række danske ventureselskaber, og chefredaktør Morten Langer vurderer, at Seed Capitals første fond antagelig kommer til at lukke med et stort underskud. Han peger også på, at det betragtelige underskud kommer på et kedeligt tidspunkt for ventureselskabet. I 2015 er det nemlig planen, at selskabet skal ud og hente nye penge hos investorerne. Seed Capitals væsentligste exit hidtil er teleselskabet Fullrate, der blev solgt til TDC i 2009. Seed Capital havde dog kun en en ejerandel på 20 pct.

Ulla Brockenhuus-Schack tror imidlertid på, at situationen kan nå at vende:

»Du kan vælge at kigge på den første fond, hvor vi har brændt fingrene, og hvor det pt. ser svært ud, men du kan også vælge at give et mere nuanceret billede. Det er rigtigt, at hvis vi skulle ud og hente ny kapital i dag, ville det blive vanskeligt. Men heldigvis skal jeg først ud og fundraise om et år, og jeg har en forventning om, at vi inden for det år har leveret de resultater, der skal til, for at investorerne føler sig tilfredse. Vi har begået nogle fejl i de første år og har måttet lukke nogle selskaber. Men de tilbageværende selskaber i porteføljen er bogført til kostpris, og vi har da en vis formodning om, at de kan sælges for mere, end vi har investeret i dem,« siger hun.

Ulla Brockenhuus-Schack peger på, at Seed Capitals fond II tegner godt. Hun fremhæver især porteføljeselskaberne Trustpilot, der hjælper kunder med at vurdere serviceniveauet i ehandels-butikker, fitnes-app’en Endomondo og Vivino, som guider forbrugerne, når de skal købe vin. Fond II kom ud af 2012 med et overskud på 30 mio. kroner.

Ifølge Ulla Brockenhuus-Schack har Seed Capital lært meget i sine første år som venturefond.

Men er investorerne tilfredse med at bruge deres millionindskud på at uddanne dit team?

»Nej, det bør de selvfølgelig ikke være. Men de anerkender, at mantraet i de fleste venturefonde, dengang vi startede, var, at hver enkelt investering skulle være så stor og banebrydende, at den kunne tjene hele fondens investering hjem, når vi solgte. Det betød, at også vi i Seed tog for store teknologirisici. I dag investerer vi i virksomheder, der er tættere på markedet, og allerede efter tre-fire år har ti ud af 16 selskaber i fond II allerede omsætning og er i markedet,« siger hun.