Dundrende underskud i bornholmsk fiskekoncern

I et år med opmærksomhed på et omfattende bonusprogram til ledelsen har den bornholmske, fondsejede fiskekoncern Insepa præsteret det ringeste resultat i selskabets historie. Direktøren har taget konsekvensen og lukket den kinesiske forretningsdel ned.

Den bornholmske fiskekoncern Insepa gennemlevede et turbulent 2015 med stor opmærksomhed på et bonusprogram til ledelsen, der samtidig præsterede det ringeste resultat i selskabets historie. Selskabet ejer bl.a. fiskeforretningen A. Espersen, der er medejer af Bornholm Fisk. Arkivfoto: Bent Hvassum Fold sammen
Læs mere

»Det har været et år, vi gerne vil glemme hurtigst muligt.«

Sagt på en anden måde: Administrerende direktør i den bornholmske fiskekoncern Insepa, Klaus Beyer Nielsen, ønsker 2015 hen, hvor peberet gror. Det har da også været et år med åbenbare udfordringer for direktøren. Det fondsejede selskab Insepa kom i Erhvervsstyrelsens søgelys i forbindelse med et omstridt bonusprogram til selskabets bestyrelsesmedlemmer og direktøren selv, som ekstraordinært skulle tildeles samlet 65 millioner kroner. Programmet blev imidlertid annulleret af Erhvervsstyrelsen, som så alligevel endte med at godkende en mindre bonusudbetaling på 20 millioner kroner.

Forretningsmodellen under lup

Derudover har Insepa netop offentliggjort årsregnskab, som blev godkendt på generalforsamlingen for 14 dage siden, og det viser et dundrende underskud på 38 millioner kroner plus 20 millioner kroner til ledelsens bonusordning, der er udgiftsført i regnskabsåret 2015.

»Det er det største underskud, vi har haft,« siger Klaus Beyer Nielsen, som erkender, at der er brug for handling efter det miserable år.

»Vi ser nu på hele forretningsmodellen, for når man kan komme så galt af sted, er der nogle ting, man er nødt til at lave om fundamentalt,« siger han.

Produktionen i Kina er lukket

Selv om bonusprogrammet har fyldt en hel del i både direktørens og de bornholmske medarbejdernes bevidsthed i løbet af 2015, har han tidligt på året erkendt, at der var brug for grundlæggende ændringer i driften efter den økonomiske nedtur. Det har blandt andet betydet, at Insepa har lukket produktionen ned i Kina, hvor 25 procent af den samlede produktion fandt sted. Problemet har primært været stigende råvarepriser, som selskabet ikke har kunnet sende videre til kunderne, og derfor har ramt Insepas fiskeforretning A. Espersen hårdt.

»Problemet med Kina er, at tiden fra du køber fisken til du leverer varen, er cirka syv måneder. Når priserne så ændrer sig med 40 procent, og du ikke kan lave kurssikring, kan det gå rigtig galt,« siger Klaus Beyer Nielsen.

Rusland gav tab

Sammenholdt med det positive resultat på 34 millioner kroner i 2014 og 64 millioner kroner i 2013 er resultatet for 2015 endnu mere graverende. Det er da heller ikke Kina alene, der har gjort ondt på Insepa. Også i Rusland har fiskeforretningen ifølge Klaus Beyer Nielsen tabt penge. Insepa åbnede fabrik i Rusland kort tid før konflikten i Krim, og den forventede stigning i forbruget blandt den russiske middelklasse udeblev.

»Det har kostet over 20 millioner kroner i seneste årsregnskab at være i Rusland,« siger Klaus Beyer Nielsen og fortæller, at Insepa i modsætning til Kina indtil videre fastholder tilstedeværelsen på det russiske marked. Dog med forbehold for, at der ikke bliver »brændt flere penge af der.«

Emballagen giver penge

Foruden fiskeforretningen A. Espersen ejer Insepa de to emballagevirksomheder Beck Pack Systems og Cartolit, som begge bidrager positivt til det samlede resultat. Ledelsens forklaring på bonusordningen på 20 millioner kroner, der er udgiftsført i regnskabet for 2015, skal findes i værditilvæksten i disse to selskaber, som samlet sidder på en meget stor del af markedet. Klaus Beyer Nielsen får selv 17 millioner kroner udbetalt, men han ønsker ikke at kommentere bonusprogrammet eller sagens forløb i øvrigt.

»Hvis man sagde, man ikke var påvirket af sagen overhovedet, så var man vel ikke troværdig. Selvfølgelig har det været en sag, vi helst havde været foruden,« siger Klaus Beyer Nielsen, som det seneste år har måtte holde »flere møder end sædvanligt« med sine medarbejdere for at forklare, hvad der foregår.

»Men den sag er bag os nu. Det handler om at komme videre, og vi er i fuld gang med at lave en ny strategiplan, så vi har hovederne ett helt andet sted,« siger Klaus Beyer Nielsen.

Insepa omsatte i 2015 for 2,3 millarder kroner mod 2,1 milliarder kroner året før.