Duksedirektør: Stolt af at være landets sikreste bank

Opskriften på at være landets sikreste pengeinstitut er ifølge direktøren at holde sig fra de risikofyldte brancher og generelt at kende sine kunder godt.

Fanø Sparekasses direktør, Freddy Christensen
Læs mere
Fold sammen

Nok er Fanø Sparekasse ikke blandt de største pengeinstitutter i landet, men nu kan sparekassens direktør prale af at stå i spidsen for landets økonomisk sikreste pengeinstitut.

Det sker, efter Fanø Sparekasse opnåede den bedste score i den toneangivende Niro-rapport; Den Danske Pengeinstitutsektor 2014, som Berlingske Business eksklusivt præsenterede mandag. I analysen fremgår det således, at Fanø Sparekasse har den laveste økonomiske risiko af alle landets pengeinstitutter.

Blandt årsagerne til kåringen er, at Fanø Sparekasse har en god kapitalbase og en god indtjening. Det skyldes ifølge sparekassens direktør, Freddy Christensen, at sparekassen har godt styr på kunderne.

»Jeg er meget stolt over, at vi har fået den flotte placering. Det er et skulderklap til sparekassen og sparekassens medarbejdere ikke mindst. Vi er et lokalt pengeinstitut, der driver en sund forretning. Vi følger med i, hvad der foregår i området, og vi har stort kendskab til vores kunder,« siger Freddy Christensen.

Mange af landets pengeinstitutter lider i dag af, at de gav alt for mange og store lån ud til ejendomssektoren og landbrugssektoren - brancher, der siden gav store tab. Men det har Fanø Sparekasse holdt sig fra, og det belønner sig nu.

»Vi har ikke været med i hele det ejendomsspekulationsmarked, som kørte i starten af 00'erne. Vi har haft den tanke og filosofi, at vi skulle holde fokus der, hvor vi er lokalt forankret. Det er en af hovedårsagerne til, at vi er kommet så godt igennem krisen. Og så har vi kun ét procent af vores udlån rettet mod landbruget, så det fylder ikke noget,« siger Freddy Christensen.

Han peger på, at de største udfordringer for Fanø Sparekasse er det lave rentemiljø, der gør det svært at tjene penge på indlånet. I stedet har sparekassen dog øget sin indtjening på konvertering af lån, siger Freddy Christensen.

Fanø Sparekasse er i øvrigt afhængig af, at turismen blomstrer. Det betød en nedgang under finanskrisen, men sidenhen er det gået fremad, lyder det fra direktøren.

»Vi er turistrelateret, og der må vi også sige, at finanskrisen i 2008 også kom til Fanø. Men det er vi kommet godt ud af på alle områder, i og med turismen er inde i en opblomstring,« siger Freddy Christensen.

Han er selv på vej på pension, men han forventer, at hans afløser - Henning Balle - fortsætter samme sikre linje.

»Min afløser er ansat og starter 1. juni. Og jeg er da meget stolt af, at jeg kan aflevere et pengeinstitut, som bliver kåret som det sikreste pengeinstitut i Danmark, og det er også ud fra den strategi, at sparekassen skal fortsætte. Det er i hvert fald, hvad bestyrelsen har meldt ud,« siger Freddy Christensen.