Du kan besøge alle Nordkoreas websites på ti minutter

Det lukkede land har ved en teknisk fejl gjort det muligt at få det samlede overblik udefra over det samlede Internet i landet.

Nordkoreas diktator, Kim Jong-un,dominerer på de få netsteder, som findes i det lukkede land. Her ses han på et udateret billede fra 2014 sammen med en række højtstående soldater. Arkivfoto: EPA/KCNA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

28 internetsteder. Det er, hvad hele Nordkoreas Internet omfatter.

Det er kommet frem, efter at landet ved en fejl i kort tid tillod alle udefra at få adgang til samtlige netsteder, som lå på servere i det lukkede land. Og de tæller 28 netadresser i alt.

Den server, der bestyrer det nordkoreanske topdomæne på Internet, .kp, og således holder styr på alle netadresser, var ved en fejl blevet sat op, så man udefra kunne få adgang til listen. Det udnyttede hurtige teknologieksperter, som skyndte sig at kopiere det digitale landkort over hele netstrukturen og siden offentliggøre den på netstedet GitHub.

Det har ikke hidtil været kendt, hvor omfattende den nordkoreanske del af Internet er. Data fra domænenavnsservere (DNS), der i virkeligheden er en slags Internettets telefonbog, er i flere lande hemmelige.

Mange forskellige overraskelser

Siden offentliggørelsen er flere af netadresserne ikke tilgængelige, ifølge flere eksperter sandsynligvis, fordi de overdænges med besøg fra nysgerrige udlændinge.

En betydelig del af det, som nordkoreanerne kan se på nettet, handler om den nordkoreanske diktator Kin Jong-uns daglige aktiviteter. Netadressen cooks.org.kp rummer madopskrifter, mens gnu.rep.kp bringer videnskabs- og teknologinyheder fra Nordkorea. Adressen friend.com.kp ser ud til at være en slags nordkoreansk svar på Facebook, mens korfilm.com.kp angiveligt ligner en kopi af movie4k, der samler piratkopier. Som eneste kommercielle virksomhed har Sili Bank sin egen netadresse. Selskabet tilbyder e-mailtjenester i Nordkorea. Der findes også et netsted for flyselskabet Air Koryo, selv om det er forbudt nordkoreanerne at rejse ud af landet.

Nordkoreanerne selv har kun begrænset og stærkt censureret adgang til nettet og kun til nordkoreansk materiale.

Der er til sammenligning i dag 1,32 millioner danske netadresser med .dk som »efternavn«, fremgår det af statistikken fra DK-Hostmaster, som bestyrer de danske internetadresser.