DTU-iværksættere udvikler unik teknologi: Om tre år vil mikrobølgeovnen kunne måle temperaturen på din mad

Den unge startupvirksomhed, Senserna, er klar til at revolutionere mikrobølgeovnens funktioner med ny, patenteret teknologi. Virksomheden vil gøre det muligt at måle den nøjagtige temperatur på madvarer, der opvarmes, og vurderer, at funktionen vil være at finde i nogle mikrobølgeovne inden for få år.

De to elektronikingeniører fra DTU, Kristian Lindberg-Poulsen og Henrik Schneider, har opfundet den første teknologi, der gør det muligt at måle temperaturen på de madvarer, man opvarmer i en mikrobølgeovn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man bruger den blandt andet til at opvarme gårsdagens rester, lave popcorn til fredagsfilmen og genopvarme kaffen, man ikke fik drukket i tide. Det er dog ikke altid lige nemt at ramme den rette temperatur i mikrobølgeovnen, som tre ud af fire danske hjem er udstyret med i dag.

Det undrede de to ph.d.-studerende ved Danmarks Tekniske Universitet, Henrik Schneider og Kristian Lindberg-Poulsen, der nu har sat sig for at give dens funktioner et løft.

»Vi vil gerne revolutionere mikrobølgeovnene. På nuværende tidspunkt kan man kun indstille en mikrobølgeovn på tid og effekt. I fremtiden vil vi gøre det muligt at kunne indstille på temperatur, så man for eksempel kan forhindre, at popcornene brænder på,« siger Henrik Schneider, der er administrerende direktør i virksomheden Senserna.

De to elektronikingeniører stiftede Senserna for to år siden, efter at de havde opfundet Microweter Technology. Teknologien gør det muligt at måle temperaturen på de madvarer, man opvarmer i en mikrobølgeovn ved hjælp af samme mikrobølger.

En hjælp til småbørnsforældre

Henrik Egede, direktør i produktforeningen for hvidevarer, APPLiA, er begejstret for den unge virksomheds arbejde.

»De lægger sig fuldstændig i linje med noget af det, man i øjeblikket arbejder med i branchen, nemlig at kombinere mikrobølgeteknologien med den konventionelle ovn og gøre mikrobølgeovnen mere anvendelig. Mikrobølgeovnen kan meget mere, end vi ved og før har brugt den til,« siger Henrik Egede.

I babyudstyrskæden Kære Børn har man den seneste halvanden måned kunnet få fingrene i virksomhedens første produkt udstyret med den unikke teknologi.

Termometret Milkymeter høster energien fra mikrobølgerne til at måle temperaturen i mælken i børns sutteflasker, mens de opvarmes i ovnen.

Når mælken har nået kropstemperatur, lyser en lysdiode i toppen af termometret grønt, og mælken kan serveres uden bekymringer til den lille.

Milkymeter, der er det første fysiske produkt med Sensernas unikke Microweter Technology, virker kun inde i mikrobølgeovnen, da den får sin energi fra mikrobølgerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vant til ringe funktioner

Milkymeter førte iværksætterne til finalen ved startup-inkubatoren Danish Tech Challenge for to år siden, hvor en privat investor lagde fire mio. kroner i de to ingeniørers virksomhed. Siden er der kommet flere investeringer til, herunder soft funding på en mio. kroner fra Innovationsfonden.

I sommer indgik de et samarbejde med Københavns Kommune, der skal sikre en bedre madoplevelse hos ældre, der får leveret mad til opvarmning.

De to iværksættere arbejder på at få inkorporeret teknologien i mikrobølgeovnens funktioner, og har en ambition om at lancere det inden for et år hos den producent, de har det tætteste samarbejde med. Teknologien kan bringe produkterne op på et helt nyt niveau, lyder det fra fabrikanterne, og derfor er opfinderne positive.

»Man har som forbruger bare vænnet sig til, at mikrobølgeovnen fungerer så dårligt, som den gør, og at man aldrig kan regne med, hvad resultatet bliver. Vi tror, forbrugerne bliver vilde med det, den dag mikrobølgeovnen kommer på markedet med den her funktion,« siger Kristian Lindberg-Poulsen, medstifter og CTO i Senserna.

Iværksætterne tror, at teknologien ligeledes kan optimere optøning af blod på sygehuse: »I dag optøes blod i et vandbad på 37 grader. Det er ikke de bedste forudsætninger for sterile forhold, og så tager det noget tid at varme op. Hvis man kunne gøre det i en mikrobølgeovn, der faktisk fortalte, når blodet var optøet til rette temperatur, så ville det både gå hurtigere og være mere sterilt,« siger CEO Henrik Schneider.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Udviklingen har ladet vente på sig

Mikrobølgeovnens funktioner har stort set været uforandrede, siden den blev opfundet for godt 71 år siden. Dengang vejede en mikrobølgeovn 3,4 kg.

Med tiden er den blevet mindre og bedre, men langt fra så innovativ som ovnen. Derfor ønsker producenterne, de har talt med, at få Sensernas teknologi bredt ud.

»Vi synes, at vores ambition om at få spredt den her teknologi til de fleste mikrobølgeovne er fornuftig. Selv om man godt kunne forestille sig, at producenterne vil have eksklusivitet, så hører vi primært, at de er interesserede i at få det bredt ud, så markedet udvikler sig og vokser,« siger Kristian Lindberg-Poulsen.

Det kan Henrik Egede kun tilslutte sig.

»Det er super godt, hvis en danskudviklet teknologi kan være med til at præge den globale innovation inden for mikrobølgeovne. Den har ladet vente på sig. Allerede nu ser vi, at producenter kombinerer mikrobølgeovnens teknologi med den konventionelle ovn, og det kommer der kun mere af,« siger han.