DTU-forskere i front med banebrydende nano-pincet

De store producenter af mikrochip har et problem: Chippene bliver mindre og mindre og stadigt mere kompakte - og derved sværere at kvalitetstjekke. Men det problem kan en gruppe DTU-forskere måske afhjælpe med deres nye "nano-pincet".

En "nano-pincet" er en uhyre lille tang, der kan tage en meget tynd fibertråd og flytte den fra ét sted til et andet. Umiddelbart kunne det måske lyde som en noget svært anvendelig opfindelse, men det er det ikke, hvis man spørger en af opfinderne bag pincetten, Peter Bøggild, lektor på Institut for Mikro- og Nanoteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Ifølge ham er det nemlig den slags opfindelser, den enorme mikrochipindustri efterspørger, skriver Ingeniøren.

Peter Bøggild er en del af et forskerteam, der på tværs af en række universiteter nu har den grundlæggende teknologi på plads til at konstruere nano-pincetten i en form, så den kan markedsføres. Og det skal ske i 2009, siger DTU-lektoren, der peger på, at den slags nano-redskaber har en central placering i fremtidens chipproduktion.

»Atomic Force Mikroskoper er et af de allervigtigste instrumenter inden for nano-teknologi, og i løbet af få år vil de formentlig være helt uundværlige i halvlederindustrien, fordi de langt mere præcist end i dag kan måle dimensionerne i de stadigt smallere kanaler og strukturer i computerchips,« siger Peter Bøggild med henvisning til den type elektron-mikroskoper, som pincetten monteres på.

Der mangler dog stadig et stykke vej, før nano-pincetten kan markedsføres. De grundlæggende komponenter er på plads, men nu mangler forskerteamet at få komponenterne til at arbejde sammen, så et færdigt produkt kan skrues sammen og sælges som en pakkeløsning.

Projektet er EU-støttet, og da den støtte løber ud i 2009, er det også vigtigt at være parat med et færdigt produkt inden, siger Peter Bøggild til Ingeniøren.

Der er mildest talt tale om meget små størrelser, når man taler om en nano-pincet. Pincettens arme er 200 mikrometer lange (0,2 millimeter) og ender i et gab, der blot kan åbnes et par mikrometer (0,002 millimeter). Men det er nok til at gribe en tynd fibertråd, der så kan bruges til at måle dybder og ruhed på en chip - mere eller mindre som en pickup på en plade.

Ingeniørens artikel, hvor der også er en grafisk fremstilling