DTI vil tvinge den sidste olie op

Der ligger masser af olie i undergrunden, som olieselskaberne ikke kan få op til overfladen. Derfor opretter Teknologisk Institut et nyt center, der skal udvikle den nødvendige teknologi til sugearbejdet.

Det nye center DTI Enhanced Oil Recovery skal gøre det mere rentabelt at nå de sidste dråber i store oliefelter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kniber for verdens største olieselskaber at pumpe undergrundens olie op, og nogle steder kan der endda være helt op til 70 procent olie tilbage i et oliefelt, som lige nu ikke kan udnyttes kommercielt. Selskaberne mangler simpelthen den rette teknologi til at pumpe olien op til en fornuftig pris og med skyldig hensyntagen til miljøet.

Men nu skal olien op. Derfor opretter Teknologisk Institut i Taastrup et nyt center, der i samarbejde med olieselskaberne skal forske og udvikle i bedre udnyttelse af de eksisterende olieressourcer.

Centeret kommer til at gå under navnet DTI Enhanced Oil Recovery, hvor nye teknologer og metoder skal udvikles, testes og implementeres i industrien, så den miljøforsvarligt hjælper med at øge olieudvindingen og forlænge levetiden af eksisterende oliefelter.

»Vi arbejder på at udvikle nye teknologier, der får olien til at flyde lettere, samtidig styrker vi mulighederne for at kunne kontrollere væskestrømme i reservoirerne, det giver mulighed for, at man kan operere med mindre vand i forhold til den olie der produceres,« siger centerchef Allan K. Poulsen fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse. 

Inden for udvinding af gas er der de senere år sket en mindre revolution, hvor man med nye metoder kan udnytte gasfelterne meget mere effektivt end tidligere. Metoderne har dog også været udsat for kritiske spørgsmål vedrørende miljøeffekterne.

I 2010 var der i offshorebranchen omkring 12.800 personer beskæftigede inden for olie og gasindustrien herhjemme, mens tallet var steget til 15.700 blot to år senere. Virksomhederne i branchen forventer dog, antallet af beskæftigede vil stige til 29.200 personer i 2020.

Det er Region Syddanmark og Danmarks Statistik, der på baggrund af en rundspørge i branchen fandt frem til tallene. Ifølge rapporten omsatte selv samme branche for 77 milliarder kroner i 2012, mens eksporten lå på 35,5 milliarder kroner.

Men det tal kan blive højere, hvis det nyoprettede center ved Teknologisk Institut får udviklet den nødvendige teknologi til at suge den resterende olie op fra de store oliereservoirer.

En af Teknologisk Institut nuværende spidskompetencer er at anvende såkaldte sporstoffer til at kortlægge væskestrømmene mellem oliebrøndene og udpege områder med ineffektiv indvinding. Teknologien er udviklet sammen med Maersk Oil.