DSV: De nye regler er noget juks

DSV er ikke begejstret for nye EU-regler på revisionsområdet. Det betyder bøvl for virksomheder og rådgivning af lavere kvalitet, når revisor ikke må rådgive om nært beslægtede emner.

Kåring af CFO. Jens Lund er blandt de nominerede. Han er finansdirektør i transportfirmaet DSV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansdirektøren i den danske transportkoncern DSV, Jens H. Lund, krydser fingre for, at de bebudede nye EU-regler på revisionsområdet i sidste øjeblik bliver taget af bordet igen, for de er ikke til nogen nytte. Tværtimod.

EU vil indføre en sortliste af rådgivningsydelser, som den generalforsamlingsvalgte revisor ikke må sælge til en virksomhed. Det gælder ikke mindst rådgivning på skatteområdet, eksempelvis hjælp med selvangivelsen og bistand ved skatteinspektioner.

»Det er ikke i vores interesse, at vi skal have én til at lave revision og en anden til at lave vores selvangivelse. Det er træls hele tiden at skulle briefe rådgivere, så de kan forstå vores virksomhed,« siger Jens H. Lund.

Han vil lade DSVs revisor, aktuelt KPMG, beholde så mange af de rådgivningsydelser, de leverer i dag, som de kommende EU-regler vil tillade, da der er synergi og værdi for DSV i, at revisor har stort indblik i virksomheden.

»EU-reglerne vil efter min mening give rådgivning af en lavere kvalitet, fordi der ikke længere kan være et samspil om revisionen og rådgivningen,« siger Jens H. Lund.

De kommende EU-regler udspringer af et politisk ønske om at få hegnet revisorerne mere ind efter finanskrisen og sikre deres uafhængighed. Men ifølge Jens H. Lund er politikerne faret for hårdt frem. Og de nye regler signalerer også mistillid til virksomhedernes topledelser.

»Man underkender selskabernes bestyrelser og generalforsamlinger. Det er dem, der hyrer revisor som en ekstra vagthund. Hver gang, der kommer en krise, kommer der mere kontrol baseret på de få, der falder ud. Jeg vil opfordre til at lade virksomhederne lede selv. Konteksten er en anden i dag end under finanskrisen,« siger Jens H. Lund.

Ifølge Jens H. Lund giver de skrappere EU-regler på rådgivningsområdet også virksomhederne samt revisorerne en udfordring i forhold til rotationsreglerne.

»Hvis vi skal lave et udbud af vores revision, og vi bruger et skatteteam fra eksempelvis Deloitte, kan Deloitte vel ikke være med på det revisionsudbud? Man skal huske på, at der kun er få revisionsvirksomheder at vælge imellem,« siger Jens H. Lund.

Markedet for revision af de største danske virksomheder er fordelt på fire globale revisionsvirksomheder, de såkaldte »big 4«: PwC, Deloitte, KPMG og EY.