DSBFirst får lov at fortsætte i Sverige

Transportstyrelsen i Sverige har besluttet, at DSBFirst får lov til at fortsætte togdriften i Sverige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kriseramte DSBFirst må fortsat sende tog på skinnerne i Sverige, og det overrasker ikke det danske transportministerium.

Her venter man derimod i spænding på udfaldet af den advokatundersøgelse om mulig ulovlig statsstøtte til DSBFirst. Den kan ventes sidst i denne uge eller begyndelsen af næste uge.

Efter en redegørelse fra DSBFirst om firmaets økonomi har Transportstyrelsen i Sverige netop besluttet at forlænge firmaets toglicens. Også selvom redegørelsen viser, at der ifølge styrelsen er brister i DSBFirsts økonomi.

"DSBFirst Sverige AB har vist Transportstyrelsen en troværdig handlingsplan for, hvordan firmaet skal vende de negative resultater og fortsætte med at bedrive togvirksomhed," skriver styrelsen og fortsætter:

"At handlingsplanen gennemføres, er en forudsætning for, at firmaet har økonomisk formåen. Med denne handlingsplan i baghovedet mener Transportstyrelsen, at DSBFirst Sverige AB i dag opfylder kravet til økonomisk formåen."

Transportstyrelsen havde allerede i april bedt om at få en lang række dokumenter senest den 2. maj, heriblandt årsregnskabet for 2010 samt en fortegnelse over firmaets gæld i årets første måneder. Men myndigheden hørte ikke fra DSBFirst.

Den 4. maj fik DSBFirst så yderligere 21 dage til at levere de ønskede dokumenter. Ellers ville der vanke en bøde på 200.000 svenske kroner.

Samtidig truede Transportstyrelsen med at trække toglicensen tilbage, hvis dokumenterne viste, at økonomien ikke var stærk nok.

De nye dokumenter har dog overbevist Transportstyrelsen, og styrelsen har derfor også besluttet, at DSB's datterselskab ikke skal betale bøden på de 200.000 kroner.

Skandalen omkring DSBFirst har i foråret betydet fyring af administrerende DSB-direktør Søren Eriksen, ligesom formanden Mogens Granborg er gået af. Forinden havde han oplyst, at DSB har afsat 725 millioner kroner for at rydde op i det økonomiske rod i det dansk-skotske transportselskab.

/ritzau/