DSB udbetaler atter udbytte trods faldende overskud

Selv om DSBs resultat før skat er dårligere end året før, er der for første gang siden 2012-regnskabet udbytte til staten. Omfattende sporarbejde har gjort ondt.

Foto: Bax Lindhardt

Der er både gode og dårlige nyheder i DSBs årsregnskab for 2015, der er blevet offentliggjort torsdag.

Selskabet kan præstere et resultat før skat på 580 millioner kroner. Det er 90 millioner kroner mindre end i 2014, hvor selskabet kunne mønstre et resultat før skat på 670 millioner kroner.

Alligevel udbetaler togselskabet for første gang udbytte til staten siden 2012-regnskabet. I alt udbetaler DSB 173 millioner kroner i udbytte.

En af forklaringerne på, at det er gået DSB dårligere i år end sidste år, er det omfattende sporarbejde på Vestfyn, som en hel del rejsende mellem landsdelene har nok noteret sig. Det har givet færre passagerindtægter, selv om antallet af kunder samlet set vokser, fremgår det af regnskabet.

DSB havde indtægter for 12,3 milliarder kroner i 2015, hvilket er en halv milliard mindre end året før.

»Det er lykkedes at opnå et tilfredsstillende resultat i et vanskeligt år, som har været påvirket af store sporarbejder,« siger bestyrelsesformand Peter Schütze i en pressemeddelelse til regnskabet.

I årsrapporten fremgår det også, at antallet af solgte rejser steg med knap to procent i forhold til 2014. Fremgangen skyldes hovedsageligt, at flere benytter regionale rejser på Sjælland samtidigt med, at 2015 bød på flere rejsende i S-tog end nogensinde før.

Modsat faldt antallet af rejsende dog over Storebælt blandt andet på grund af sporarbejde. Det fremgår dog også at konkurrencen fra privatbiler for eksempel GoMore og busselskaber tager kunder fra togselskabet.

DSB-regnskabet byder dog også på dystre udsigter til 2016. Igen er sporarbejder en del af den cocktail, der får DSB ledelsen til at skønne et resultat før skat for 2016 til at lande i omegnen af 300 millioner kroner.

Udover sporarbejderne som er planlagt på Østfyn, ventes det også, at ID-kontrollen ved den svenske grænse kommer til at koste på bundlinjen ved at give færre passagerindtægter.

»De kommende år vil på samme måde kræve en stor indsats fra hele organisationen, således at DSB fortsat kan levere et produkt, der lever op til kundernes forventninger, samtidigt med at effektiviteten konstant øges,« siger DSBs administrerende direktør, Flemming Jensen i regnskabet.