DSB scorer kassen på IKEA-grund

»En liebhavergrund til en liebhaverkøber,« lyder beskrivelsen blandt erhvervsejendomsmæglere, der vurderer at IKEA kan have betalt 700 millioner kroner for at sikre sig DSBs baneareal.

Byggepladsen ved Dybbelsbro og Fisketorvet. Planen er at her skal der bygges en IKEA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnerne skal ikke længere på langfart til Taastrup eller Gentofte for at købe Billy-reoler og Klippan-sofaer, når IKEA i 2018 åbner landets næststørste IKEA-varehus i centrum af København. Det nye varehus skal ligge på DSBs ubenyttede godsbaneareal ved Fisketorvet, og den centrale placering har kostet dem dyrt, vurderer en række erhvervsejendomsmæglere, som Business.dk har været i kontakt med.

Grunden, IKEA har købt, kan efter lokalplanen bebygges med 68.000 kvadratmeter erhvervsbyggeri, men IKEA har kun planer om et varehus på 37.000 kvadratmeter. De resterende 31.000 kvadratmeter skal bebygges med en blanding af ungdomsboliger og erhvervslokaler. Det kræver dog først en ændring i lokalplanen.

»Det er en helt unik beliggenhed, som de helt sikkert har betalt en høj pris for. En liebhavergrund til en liebhaverkøber. Ud fra de oplysninger vi har, vil jeg gætte på, at de har betalt et sted mellem 7.000 og 10.000 kroner per kvadratmeter byggeret. Men de kan meget vel have givet mere for at sikre sig en så attraktiv placering,« siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.

Andre ejendomsmæglere, Business.dk har talt, men som ikke ønsker optræde med navn, vurderer konservativt prisen til at lægge på 10.000 kroner per kvadratmeter byggeret. Det giver i så fald en pris på 680 millioner kroner, men alle nævner samtidig, at prisen sagtens kan være større, alt efter hvor stor en andel af grunden, der skal være boliger. Den reelle pris kan således sagtens vise sig at være over 700 millioner kroner.

Her er plantegningen over IKEA-byggeriet på DSBs banegodsareal. Fold sammen
Læs mere

»Det er en dyr grund, men den giver en ny platform for at drive forretning på. Hvis man samtidig ser på Københavns udvikling, så er det ikke en grund, der kommer til at tabe værdi fremover. Snarere tværtimod. Den vil repræsentere en væsentlig værdi, selv hvis IKEA i fremtiden beslutter sig for at lukke varehuset igen,« siger Stig Plon Kjeldsen.

IKEA har ikke oplyst købsprisen, og heller ikke DSB Ejendommes nytiltrådte direktør Jes Transbøl vil ud med sproget. Inden han tiltrådte i DSB Ejendomme solgte han ejendomme for milliarder hos Finansiel Stabilitet.

»Jeg vil ikke sige, hvad prisen er, men det er en grund, der giver mulighed for 68.000 kvadratmeter erhvervsbebyggelse. Det slags er ikke billigt i midten af København,« siger han.

DSB Ejendomme arbejdede i årene op til finanskrisen med at udvikle arealet, men planer måtte sættes i bero under krisen. Siden 2013 har man forhandlet med IKEA om et salg af grunden. Salget af godsbanearealet sætter dermed punktum for DSB Ejendommes afvikling af arealerne mellem Vesterbro og Bryggen.

»Sådan en handel lukker man ikke på en eftermiddag, så det er noget vi har arbejdet på længe. Vi har solgt hele arealet til IKEA, og dermed lukket vores udvikling på området. Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver populært blandt mange københavnere, og vi synes, det er en god placering og et godt projekt, der vil binde byen sammen,« siger han.