Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
DSB Øresund foreslog at forringe weekendkøreplanen på Kystbanen, allerede inden de svenske myndigheder havde fortalt, at sporarbejde ville kunne skabe forsinkelser i Øresundstrafikken.
Som Berlingske de seneste uger har berettet, er køreplanen på Kystbanen forringet i weekenderne i januar til marts - ifølge DSB Øresund er årsagen svensk sporarbejde og risiko for sne - mens Dansk Jernbaneforbund beskylder DSB Øresund for at vildlede om den reelle årsag, som ifølge fagforbundet er mangel på personale.
Men allerede før DSB Øresund foreslog den midlertidige særkøreplan i weekenderne, foreslog man en lignende ændring af køreplanen. Det oplyser Trafikstyrelsen i et skriftligt svar til Berlingske.
DSB Øresund mente ikke, der var efterspørgsel til den fulde køreplan, og ville derfor permanent køre efter aftenkøreplanen på søndage og dele af lørdage. Det afslog Trafikstyrelsen dog 13. december.
Otte dage senere - 21. december - oplyste Trafikverket i Sverige, at sporarbejde ved Stehag-stationen kan føre til forsinkelser for Øresundstrafikken. Dagen efter holdt Trafikstyrelsen og DSB Øresund et møde, som resulterede i, at DSB Øresund kører efter aftenkøreplanen både lørdage og søndage de kommende tre måneder.
Forløbet undrer pendlerne på Kystbanen:
»Jeg synes, man skal fremlægge det hele og fortælle, hvad årsagerne er. Med den turbulens, der har været de sidste tre år, burde man fra start fortælle, hvad årsagerne er og forklare, hvordan man kommer videre,« siger pendlertalsmand Michael Randropp.
Ifølge DSB Øresund er der dog ikke nogen sammenhæng mellem de to forslag om ændringer af køreplanen:
»Forslaget var et led i de almindelige drøftelser om tilpasning af køreplanen. Det var en permanent ændring af køreplanen, der blev drøftet, og det hænger ikke sammen med særkøreplanen,« siger driftsdirektør Lars Nor-dahl Lemvigh.
Handler ikke om personalemangel
Han har tidligere bekræftet, at aftenkøreplanen kræver omkring 40 pct. mindre personale end den normale køreplan, og at det afhjælper en del af personalemanglen.
Ifølge Trafikstyrelsen blev styrelsen ikke oplyst om sammenhængen, men den er heller ikke relevant, mener Lars Nordahl Lemvigh, som afviser Dansk Jernbaneforbunds udlægning af, at personalemangel er årsag til den ændrede køreplan.
Særkøreplanen kræver 40 pct. mindre personale. Hvorfor er det ikke en relevant oplysning for Trafikstyrelsen, når de skal tage stilling til særkøreplanen?
»Det, der er relevant for Trafikstyrelsen, når vi orienterer dem om baggrunden for særkøreplanen, er årsagen. Og personale er ikke årsag til særkøreplanen. Selvfølgelig vil en mindre produktion i weekenden også betyde mindre forbrug af personale, men isoleret set betyder det, at jeg skal leje mindre personale i DSB,« siger Lars Nordahl Lemvigh og tilføjer:
»Hvis jeg ikke kan køre min trafik, så skal jeg fortælle det til Trafikstyrelsen, men her tilvejebringer jeg personalet, og derfor involverer jeg ikke Trafikstyrelsen.«
Kontorchef Nicolai Bundgaard fra Trafikstyrelsen oplyser, at styrelsen vil drøfte årsagerne til særkøreplanen med DSB Øresund på deres kommende møder.