DSB leverer på overskud - længe før deadline

DSB-chef Jesper Lok tøffer af sted mod bestyrelsens overskudsmål i et imponerende tempo. Men passagerne falder af undervejs pga. høje priser og aflysninger

Foto: Claus Bech. Administrerende direktør i DSB, Jesper Lok har fået styr på bundlinjen.
Læs mere
Fold sammen
DSB-chef Jesper Lok har fart på. Efter lang tid med ledelseskrise har det statslige selskab endelig fundet en topchef, der kan levere på bundlinjen. Til gengæld kniber det med at holde fast i passagerne.

Regnskabet efter tredje kvartal viste et driftsoverskud på to milliarder kroner. Og ifølge Børsens kilder er der nu udsigt til, at selskabet allerede i 2013 kan nå bestyrelsesformand Peter Schützes krav om et driftsoverskud på 2,65 milliarder kroner - et år før tid.

Jesper Lok selv vil ikke love helt så meget.

»Ved udgangen af 2013 forventer vi at være 80 procent i mål,« siger han til Børsen.

Overskudskravet er et af elementerne i genopretningsplanen Et Sundt DSB, som skal være gennemført ved slutningen af 2014. Men der er langt i mål endnu, og de laveste frugter er plukket, understreger Jesper Lok.

»Der er altid en risiko for, at man ved 80 procent fristes til at lette foden fra speederen. Det må ikke ske. de sidste 20 procent kan også let vise sig at være de vanskeligste at høste,« siger han.

Tilbage står blandt andet opgaven med at reducere i medarbejderstaben, der skal være skåret ned med 1000 fuldtidsstillinger inden udgangen af 2014.

Trafikeksperter peger dog på, at Jesper Lok har haft så travlt med at kigge i regneark, at han har glemt af tage hensyn til passagerne.

Flere kunder er utilfredse over, at prisen på pendlerkort i gennemsnit stiger 2,5 procent til næste år, samtidig med at der bliver aflyst flere afgange, end trafikkontrakten med staten tillader.

Ifølge Børsen falder antallet af passagerer på både de sjællandske regionalbaner og københavnske S-toge markant, hvorimod det stiger i flere af vores nabolande.

»Det har været svært for DSB at tiltrække nye passagerer. Der har været mangler på togmateriel, og IC4-togene har voldt problemer. Det produkt, som navnlig pendlerne omkring storbyerne får tilbudt, er ganske enkelt ikke godt nok. Men ansvaret for den negative udvikling, deler DSB dog med politikerne,« siger trafikekspert og direktør i DI Transport, Michael Svane til Børsen.

Jesper Lok understreger, at der er flere, der tager toget over Storebælt eller regionalt i Jylland. Han vurderer, at der i det kommende år vil være en lille vækst i antallet af passagerer på én procent årligt.

»Man skal altid være bekymret, når væksten aftager. Men det er på den anden side heller ikke noget, som vi skal gå i panik over,« siger han til Børsen.