DSB i svar efter voldsom ulykke: »Fulde passagerer må selv tage ansvar«

Som togpassager skal man ifølge DSB passe på ikke at blive for fuld. Det fremgår af et kritisk høringssvar fra DSB.

Op til jul, når julefrokosttiden begynder, er danskerne vant til at se DSBs reklamer, som skal lokke os til at lade bilen stå og trygt tage toget efter en våd julefrokost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

»Tag toget hjem fra julefrokosten«.

Op til jul, når julefrokosttiden begynder, er danskerne vant til at se DSBs reklamer, som skal lokke os til at lade bilen stå og trygt tage toget efter en våd julefrokost.

Men som togpassager skal man – ifølge DSB – passe på ikke at blive for fuld. Det fremgår af et kritisk høringssvar fra DSB til en rapport fra Havarikommissionen om en ulykke ved Vejle Station.

»Vi hæfter os ved, at HCLJ (Havarikommissionen, red.) ikke tillægger passagerens adfærd, som åbenlyst strider mod Lov om Jernbane §20 (obstruktion af dørlukning) samt kraftig beruselse (1,76 promille) afgørende betydning. DSBs ansvar ved ind- og udstigning fritager ikke passageren for ansvar og legitimerer ikke, at en passager, beruset eller ikke, handler i modstrid mod Lov om Jernbane,« skriver DSB i sit svar til Havari­kommissionen.

De våde julefrokoster

Berlingske beskrev mandag, at rapporten fra Havarikommissionen om det snart fire år gamle uheld, hvor en ung kvinde fik armen i klemme i døren på et IC3-tog på vej hjem fra en bytur, er blevet stærkt forsinket.

Kvinden var beruset og fik målt sin promille til 1,76, som DSB henviser til i svaret.

Rapporten er blevet voldsomt forsinket, efter at DSB har været stærkt utilfreds med de første konklusioner fra Havarikommissionen om ulykken. Bl.a. om passagernes ansvar for egen fuldskab.

Men Havarikommissionen bruger i sin argumentation DSBs egne ord mod DSB og henviser til, at DSBs egen sikkerheds­afdeling i 2004 analyserede en række hændelser, hvor passagerer var kommet i klemme i togdøre.

DSB-rapporten fra 2004 er indlagt som bilag til Havarikommissionens rapport, og her henviser DSB i beskrivelsen af en række uheld selv til deres egne kampagner op til de våde julefrokoster:

»For flere af disse hændelser har der været tale om berusede passagerer, hvilket dog ikke fritager DSB for ansvar, hvis den pågældende passager kommer til skade og det slet ikke taget i betragtning af, at DSB bla. i forbindelse med julefrokoster reklamerer med toget som et sikkert transportmiddel,« skrev DSB altså selv i en sikkerhedsrapport fra 2004, som Havarikommissionen nu bruger imod DSB.

»Hovedet under armen«

Men igen er DSB uenig med Havarikommissionen. Julefrokostreklamerne fritager ikke passagererne for ansvar, lyder argumentet:

»At DSB for bl.a. at øge trafiksikkerheden på vejene peger på toget som velegnet transportmiddel for personer, der har drukket for meget, fritager heller ikke passageren for et helt afgørende ansvar,« lyder det i DSBs høringssvar, som også peger på, at en retsinstans i forbindelse med en ulykke vurderer beruselse som en skærpende omstændighed.

Hvad mener DSB?

Sikkerhedschef Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen sætter tingene på plads over for Berlingske:

»Det er grundlæggende DSBs ansvar, at afgangsproceduren er sikker for alle vores passagerer. Men det er rigtig vigtigt for os at pointere, at passagererne også selv har et ansvar for at passe på sig selv. Det er vanskeligt at sikre, at folk ikke kommer til skade, når de bryder loven og opfører sig groft uagtsomt,« siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen.

»Derfor kører vi også lige nu nogle store kampagner »Hovedet under armen«, hvor vi søger at skabe forståelse for, at man skal passe på sig selv,« siger DSB-sikkerhedschefen.

LÆS MERE