DSB forbereder sig på at sælge fra

Det er nye tider i DSB - statsbanernes topchef Jesper T. Lok overvejer ny struktur, når det kommer til både ejendomme og tog.

Administrerende direktør i DSB, Jesper Lok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Strukturen i DSB passer ikke længere til den overordnede strategi, som er at levere en pålidelig togdrift, og samtidig skal det gøres mere klart, hvor pengene og værdierne kommer fra, oplyser DSBs administrerende direktør, Jesper T. Lok, ifølge Børsen.

- DSB har en historik, der er lang. Så der er en logik i strukturen. Men den er måske historisk mere end nutidig. Nu synes jeg, vi har en mulighed for at kigge på det hele og sige: Hvis vi kigger 30 år frem – hvordan vil det så være bedst at være organiseret? siger Jesper T. Lok.

Han bekræfter over for Børsen, at det er strukturen med eget ejendomsselskab og en masse andre virksomheder, DSB har kig på.

Og der kan være penge at hente for DSB, vurderer Peter Winther, administrerende direktør hos erhvervsmægleren Sadolin & Albæk.

- Der ligger i tilknytning til stationer og banegårde utvivlsomt arealer mange steder, som kan have en betydelig markedsværdi, siger han og fortsætter:

- Den her type virksomheder blev sat i værk for 100-150 år siden med en meget stærk public service-ånd. Om det var el, om det var vand – det var forsyningsvirksomheder, som har en stor forpligtelse over for befolkningen. Det hænger ved i en virksomhed som DSB. Der er stadig mange, der føler, at det er den helt overordnede grund til, at vi har DSB.

I bestræbelserne på at nedbringe omkostningerne med en milliard kroner kan halvdelen sandsynligvis findes, hvis DSBs togmateriel udnyttes bedre og benyttes over længere strækninger end i dag, forudser professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

Jesper T. Lok medgiver over for Børsen, at det netop er den opgave, DSB nu begynder at fokusere på.