Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er en stigning, der sætter selv det private arbejdsmarked til vægs, lyder vurderingen fra en forbløffet professor og arbejdsmarkedsforsker.
”Det er meget overraskende. Det ligger langt, langt over den øvrige del af den offentlige sektor. Det er jo mere end dobbelt så meget, som de øvrige faggrupper har fået på både det offentlige og private arbejdsmarked,” siger Flemming Ibsen, der er tilknyttet Aalborg Universitet, til DR Nyheder.
Også i forrige overenskomstperiode fik DSB’s togpersonale ekstra flotte lønstigninger. Dermed kommer op på 42 procent siden andet kvartal 2005. Lokoførere, togførere og stationsbetjente tjener nu i snit 441.000 kroner om året. De flotte lønstigninger skyldes hovedsageligt liberaliseringen af togdriften, forklarer Birger Naver, der er tillidsmand for DSB’s lokoførere i Fredericia.
"Det er jo klart, at hvis DSB skulle holde på lokomotivførerne, så blev de nødt til at hæve lønnen, for ellers går de (lokoførerne, red.) over til de private operatører," siger Birger Naver til DR Nyheder.
Han afviser samtidig, at lønningerne er kommet for højt op.
"Lokoførerne, der var ansat ved private operatører, fik jo 100-150.000 mere om året, end vi gjorde. Så nu er vi kommet op på det niveau, som de har," siger Birger Naver.
Kampen om togpersonalet kommer dels fra Arriva, der driver flere strækninger i Vestjylland. Men ironisk nok er DSB også i konkurrence med et selskab, som DSB selv er medejer af. Det drejer sig om DSB First, som kører på Kystbanen i Nordsjælland.
DSB's lønudgifter til lokoførere, togførere og stationsbetjente udgjorde sidste år 600 millioner kroner