Droppet storcenter kommer bag på borgmester og brancheekspert

Hillerøds borgmester er ærgerlig og overrasket over, at milliardæren Mikael Goldschmidt dropper planer om center til halvanden milliard. Centerekspert havde gættet på justerede planer og ikke en aflysning efter lokale protester.

Det var en stor overraskelse for Hillerøds konservative borgmester, Dorte Meldgaard, da hendes parti og de tre øvrige »centerpartier« på et møde torsdag aften fik at vide, at ejendomsmatadoren Mikael Goldschmidt har droppet sine planer om et storcenter til halvanden milliard og i stedet vil bygge omkring 1000 boliger på den store grund.

»Det var meget overraskende og lidt ærgerligt for os, der har stemt for projektet. Men det er ikke mig, der skal bygge. Vi har respekt for bygherren, tager beslutningen til efterretning og må se at komme bedst muligt videre,« siger Dorte Meldgaard til Berlingske Business.

Langt tilløb

Hillerød Storcenter skulle have været landets største indkøbsmekka med blandt andet 50-55 butikker med udvalgsvarer, biografcenter og torvehal - til en pris på halvanden milliard og med 600.000 nordsjællændere og sommerhusbeboere som opland.

Centerplanerne har været otte-ni år undervejs, og for et år siden var alt klart, meldte Goldschmidt-koncernen. Det skete, efter at et snævert flertal på 14 mod 13 byrødder nikkede til ønsket om at indarbejde en torvehal med fødevarer - oprindeligt skulle centret slet ikke have dagligvarer af hensyn til butikkerne i centrum af købstaden.

Men knap halvdelen af byrådet var altså imod planerne, det samme gjaldt den lokale handelsforening, alle nabokommunerne og en god sjat borgere - ifølge den lokale Frederiksborg Amts Avis skrev flere end 7.300 borgere under på en protest mod planerne. Modstanden hænger sammen med, at Hillerød i forvejen har to centre, Slotsarkaderne fra 1992 og det nyere - og næsten tomme - Gallerierne. Desuden er stribevis af butikker i centrum lukket ifølge en opgørelse fra amtsavisen.

»Der har været megen uro gennem lang tid, så beslutningen er ikke helt uventet. Omvendt er det en sjælden udgang, for andre steder er centerprojekter blevet modererede. Der er taget ting ud, de er måske blevet reduceret i omfang, eller udbygningen er sket i etaper frem for i ét hug,« siger centereksperten Per Nyborg fra Institut for Center-Planlægning (ICP) til Berlingske Business.

Borgmester Meldgaard glæder sig over, at Danica Pension som ejer vil investere i at udvide og facaderenovere Slotsarkaderne - og så vil hun fokusere på Goldschmidts nye planer og få involveret hele byrådet. Mødet torsdag aften omfattede nemlig kun Konservative, Venstre, Liberal Alliance og Radikale, som har støttet centret inklusive torvehallen.

»Vi har kun fået præsenteret det nye forslag mundtligt, men det ser ud til at være et flot projekt, som vil være positivt for Hillerød Kommune. Ting som bebyggelsesprocent og højde på byggeriet kan jeg ikke gå ind i nu. Det er vigtigt, at vi får noget konkret, og at hele byrådet bliver inddraget,« siger Dorte Meldgaard og understreger, at hun vil gøre så meget som muligt for, at et nyt projekt bliver behandlet hurtigt.

Goldschmidt-koncernen anførte i en pressemelding sent torsdag »betydelig politisk usikkerhed« og »lange udsigter« som årsag til, at koncernen »sadler om« og nu går efter et »ambitiøst boligprojekt«.

I en mail til Berlingske Business oplyser Mikael Goldschmidt, at centerplanerne indtil nu har kostet omkring 350 millioner kroner, og at den forventede projektsum for boligerne er halvanden-to milliarder. Goldschmidt håber at kunne få sat gang i byggeriet af de første boliger til efteråret, og beboerne skulle kunne bestille flyttebiler i slutningen af 2016.

De nye planer er døbt »Livets cyklus« og går på, at Goldschmidt-grunden på 88.000 kvadratmeter - rundt regnet svarende til 12 fodboldbaner - bliver bebygget med 110.000 kvadratmeter boliger. Omregnet til familieboliger er det cirka 1.000 enheder, men Goldschmidts planer omfatter en vifte lige fra studenterhybler over seniorboliger og lejligheder til enlige til netop større familieboliger.