Droppet Radius-salg trækker stadig skygger over Ørsted trods milliardrekord

Trods rekordgod evne til at tjene penge vil en stor del af fokus på Ørsted handle om det fejlslagne salg af Radius, der igen spøger på Christiansborg.

Ørsted-topchef Henrik Poulsen kom onsdag eftermiddag med en lille opjustering på en milliard kroner. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Scanpix Fold sammen
Læs mere

Topchef i den statslige energikoncern Ørsted, Henrik Poulsen, kan se tilbage på en tid med mildest talt stor bevågenhed på det omstridte salg af det københavnske elnet Radius.

Men alt imens den salgsmanøvre kørte af sporet, kunne selskabets direktør onsdag eftermiddag servere en ny rekord i at tjene penge for aktionærerne i en kortfattet meddelelse inden regnskabet.

Heri fremgik det, at bestyrelsen for Ørsted onsdag havde godkendt driftsresultatet for selskabet, der altså var rekordhøjt og landede på 30 mia. kr, hvilket er en stigning på 33 procent i forhold til 2017.

Det store spørgsmål er imidlertid stadig, om selskabet kan indfri sine egne ambitioner og få held til at skille sig af med Radius. Selskabet er foreløbig blevet på energikoncernens hænder, da det politiske grundlag for et salg for to uger siden eroderede under fødderne på Henrik Poulsen og finansminister Kristian Jensen, da SF og S trak støtten til processen.

Ifølge Berlingskes oplysninger trådte forligskredsen bag Ørsted dog sammen tidligere på ugen for at drøfte det videre forløb. Finansminister Kristian Jensen har tidligere gjort det klart, han ikke kommer til at genstarte den politiske proces om et salg lige foreløbig. Det er derfor endnu usikkert, hvad der kommer til at ske med Radius, og om de andre aktiviteter kan skilles ud i et selvstændigt salg eller som et selskab.

For Ørsted vil uvisheden om salget stadig fylde en hel del sammen med de videre muligheder for at sælge elnettet, vurderer analytiker i Sydbank, Morten Imsgard.

Han hæfter sig også ved, at den opjustering, Henrik Poulsen kom med onsdag eftermiddag, er i den mindre ende. Han hæfter sig ved, at nøgletallet kun er én milliard kroner bedre, end det der hidtil har været forventet af selskabet.

»Det er en lille opjustering, så det er man nødt til at fortælle markedet om i princippet, men det er ingen stor ændring,« siger han til Berlingske.

Ørsted er en førende leverandør af havvind og er lige nu ved at omstille forretningen, så det kan blive et af verdens største grønne energiselskaber. Helt konkret har topchef Henrik Poulsen bebudet investeringer for 200 milliarder kr. over de næste seks år. De skal gå til at lave havvindparker, der både kan give gode penge i kassen, når det generes energi, eller som selskabet tidligere har gjort: Sælge dem til interesserede købere.

Ser man på driftsresultatet uden nye partnerskabsaftaler, steg det med 18 pct. i forhold til 2017 til 15,0 mia. kr. Og dermed overgår energikoncernen egne udmeldte forventninger på 13-14 mia. kr.

»Stigningen i forhold til sidstnævnte skyldtes primært højere modtagne Renewable Obligation Certificate (ROC) recycle-værdier, lavere end forventede omkostninger samt bedre end forventet fremdrift på Borkum Riffgrund 2, der har medført en øget indtjening på partnerskabsaftalen og en hurtigere indfasning af produktion,« fremgår det meddelelsen.

Helt kort er ROC en britisk tilskudsordning, hvor operatører som bl.a. Ørsted får tilskud for at producere vedvarende energi.

Regnskabet fra Ørsted kommer ud klokken 8.00 torsdag.