Drop koden til Dankortet allerede til næste år

En ny aftale mellem Nets, Dansk Erhverv og bankerne betyder, at Dankortet allerede fra næste år vil kunne benyttes kontaktløst og uden brug af pinkode.

Snart behøver du ikke længere indtaste en firecifret pinkode, når du bruger dit dankort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart behøver du ikke længere indtaste en firecifret pinkode, når du bruger dit dankort. Efter langtrukne forhandlinger bekræfter Nets nu over for Berlingske Business, at selskabet har indgået en aftale med detailhandlen om at gøre Dankortet kontaktløst. Det betyder, at du fremover slipper for at stikke dit kort i terminalen, men i stedet kan betale blot ved at holde kreditkortet på kort afstand af terminalen – helt uden fysisk kontakt eller brug af pinkode.

»Vi er utrolig glade for, at den nye aftale er kommet på plads. Den giver nogle helt nye muligheder for Dankortet, og jeg tror, at det vil sikre, at Dankortet fremover vil forblive den billigste og mest effektive måde at betale på,« siger Bo Nilsson, adm. direktør i Nets, der står bag Dankortet.

Aftalen er indgået mellem samarbejdspartnerne Nets, erhvervslivet repræsenteret ved Dansk Erhverv samt de danske pengeinstitutter. Parterne blev således i sidste uge enige om at lancere det kontaktløse kort i den danske detailhandel fra Juli 2015, hvor danskernes dankort alligevel begynder at skulle udskiftes.

En stor del af teknologien er udviklet af Nets, og det er ifølge Berlingskes oplysninger aftalt, at detailhandlen skal bidrage til de kontaktløse kort med et beløb på mellem 65 og 70 millioner kroner, hvilket inkluderer nye kort, chips og distribution.

Det går lige for tiden stærkt med den digitale udvikling af nye betalingsløsninger, der truer Dankortets position på betalingsmarkedet. Der er angreb fra internationale kreditkort såsom MasterCard, der allerede har udstedt kontaktløse kort, og dertil kommer betalingsløsninger som Google Wallet, PayPal og Danske Banks MobilePay.

Samtidig er det forventningen, at Apple i næste uge præsenterer iPhone 6, som ifølge rygterne indeholder den såkaldte NFC-teknologi, der kræves for at bruge kontaktløs betaling med mobiltelefonen.

Nets-direktør Bo Nilsson erkender da også, at det er nødvendigt at have stort fokus på produktudvikling.

»Der er ingen tvivl om, at vi ser en international konkurrence på det kontaktløse kort. Vores nye aftale betyder, at Dankortet kommer op på linje med den udvikling, som vi ser fra andre konkurrerende produkter. Dankortet er den billigste betalingsform i Danmark, og det betyder også, at vi har et produkt, som gerne skal fastholde den markedsandel, som Dankortet har i dag,« siger Bo Nilsson.

Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, forventer, at de kontaktløse dankort hurtigt bliver en succes.

»Danskerne er relativt hurtige til at adoptere ny teknologi, så jeg kan ikke forestille mig, at det kommer til at tage så frygtelig lang tid, når først kortene er ude,« siger han.