Droner er et godt sats for iværksættere

De kan transportere pakker fra A til B og tage flotte billeder af store landskaber. De mange anvendelsesmuligheder gør dronen til et eftertragtet produkt at kaste sig over for iværksættere, vurderer ekspert. Det eneste, der halter, er lovgivningen.

Efterspørgslen efter droner til private er stigende. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA

Som iværksætter kan det godt betale sig at holde et vågent øje med et af tidens helt store forbrugerhit inden for teknologi og elektronik, nemlig dronen.

Hos det teknologiske videnscenter Innovation Lab, der er en privat konsulentvirksomhed, betragtes droner som det næste teknologiske scoop, der vil tiltrække mange forbrugeres opmærksomhed de kommende år.

Derfor er det et produkt, der er værd at satse på som iværksætter, mener den administrerende direktør, Mads Thimmer:

»Lige nu er efterspørgslen efter droner til civile formål stigende og er bestemt ikke toppet endnu. Vi mangler stadigvæk at se mange forslag til civile anvendelser af droner fra iværksættere, der bare skal lade idéerne flyde« siger han og tilføjer, at erhvervslivet er et oplagt marked at satse på:

»Der er enormt mange anvendelsesmuligheder inden for alt, der hedder monitorering og vedligeholdelse af maskiner i erhvervslivet,« siger han. Globalt set regner den internationale brancheforening Consumer Electronic Association med, at salget af kommercielle droner til forbrugermarkedet vil løbe op i 400.000 eksemplarer i 2015, hvilket er omtrent 55 procent flere end i år.

Samtidig er den ellers teknisk komplicerede drone blevet et mere håndgribeligt produkt at kaste sig over som iværksætter:

»På et tidspunkt kommer der garanteret også apps til droner, der vil gøre teknologien lettere at forholde sig til. Når de kommer, vil det blot gøre det endnu mere eftertragtet at gå ind på markedet for droner som iværksætter,« siger Mads Thimmer.

 

Lovgivning bremser

Selv om dronen er i en flyvende udvikling, bremser den nuværende lovgivning produktets store potentiale, mener Mads Thimmer.

»Man er forbeholden over for droner fra myndighedernes side, fordi man ikke rigtigt ved, hvordan man skal rådgive om dem. Det nemmeste er bare at forbyde brugen af droner, som man har gjort indtil nu,« siger han.

Hvis man vil anvende droner erhvervsmæssigt, kræver det en dispensation fra Trafikstyrelsen, og private må ikke flyve med droner i bebyggede områder.

Selv ser Mads Thimmer en mulig fremtidig løsning, der kan få politikerne til at løsne op for reglerne. Det handler om liv og død:

»Man kan jo se, hvordan der bruges helikoptere til at indgå som en del af den akutte sundhedsindsats, og her kan man sagtens forestille sig at bruge droner til at transportere eksempelvis organer. Og hvis det offentlige først har taget dronerne til sig, vil det være svært at forbyde andre at bruge dem,« siger han.