Drømmen blev til virkelighed i Ukraine – nu venter USA

Torben Majgaard fra Herning sprang i begyndelsen af det nye årtusinde Danmark over og etablerede virksomhed direkte i Ukraine. Virksomheden voksede og snoede sig videre ud i Østeuropa. Nu indtager han USA.

Det er uambitiøst kun at fokusere på det danske marked, mener Torben Majgaard, der etablerede virksomhed i Ukraine og siden har udvidet til flere andre markeder. Pressefoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af 1990erne slyngede Torben Majgaard sin rygsæk over skulderen og steg på toget fra Herning Banegård med retning mod Østeuropa. Han nåede ikke at få sin handelseksamen, før han drog afsted. Det eneste, han havde med i rygsækken, var erfaringer fra livet som selvstændig, der allerede begyndte, da han var 16 år gammel.

Nu rejste han mod Østeuropa, som i begyndelsen af 1990erne skulle starte på ny efter Sovjetunionens opløsning. Det var nye tider, hvor erfarne herrer lyttede til unge iværksættere med ambitiøse ideer. Her kunne man være med til at forme fremtiden. Torben Majgaard, der på det tidspunkt kun var i midten af 20erne, var en af dem.

Som nybygger på prærien slog han sig ned i Ukraines hovedstad, Kiev, hvor han begyndte at sælge computere og alverdens IT-udstyr til østeuropæerne. Virksomheden voksede og snoede sig videre ud i Østeuropa til blandt andet Rusland og Hviderusland.

Men markedet var ikke skalerbart i Østeuropa, husker Torben Majgaard. Det tog simpelthen for lang tid at fragte varerne. Derfor kastede han sig i 2001 over softwareudvikling.

Det viste sig hurtigt, at Ukraine havde ophobet en masse dygtige softwareudviklere, der ikke kunne finde arbejde andre steder i den gamle sovjetstat. Softwareudviklerne skulle ikke have den samme løn som en dansk softwareudvikler, lokalerne var billige, og med internettet var afstanden til resten af verden blevet mindre.

På vej mod den rigtige prærie

Fordelene var mange. Torben Majgaard gjorde det. Han sprang Danmark over og slog sig ned i Kiev for at starte sin virksomhed.

Her etablerede han i 2001 virksomheden Ciklum – navnet står for absolut intet, men virksomheden tilbyder alverden inden for softwareudvikling. Her kan virksomhederne få udviklet diverse styresystemer og applikationer.

Allerede året efter trissede de første kunder ind i folden hos nybyggeren i Ukraine. Lige siden er det kun gået en vej: Frem.

I takt med den stigende efterspørgsel åbnede Ciklum udviklingsafdelinger i flere ukrainske byer, ligesom de slog sig ned i Hviderusland og Pakistan. Herfra sidder udviklerne i dag og leverer softwareløsninger til især vesteuropæiske virksomheder. Medarbejderstaben er vokset til godt 2.500 ansatte, hvoraf størstedelen er ikke-danske, mens virksomheden nu har salgskontorer i byer som Frankfurt, London og København.

Men det stopper ikke her. Ciklum har bevæget sig ind på det russiske marked, og snart begynder det amerikanske eventyr. Inden årets udgang vil Ciklum slå sig ned på den ægte prærie – den amerikanske – og åbne et salgskontor på østkysten, hvorfra man vil betjene de nyeste kunder i folden. Det er kunder som en af Amerikas største radio- og TV-stationer CBS og Thomson Reuters, der mest er kendt for at levere finansnyheder.

Nu skal Ciklum udarbejde forskellige styresystemer og applikationer til dem, og så er det behov for flere ansatte. Ciklum begynder med 100 nye medarbejdere, og så tager man den derfra.

Ikke muligt i Danmark

Det havde ikke været muligt at opbygge samme type forretning, hvis han ikke var steget på toget mod Østeuropa, vurderer han.

»Danmark er et lille land, og hvis man skal have en ordentlig forretning op at køre, bliver man nødt til at kigge uden for landets grænser. Det er uambitiøst kun at fokusere på det danske marked,« siger han på en telefonforbindelse fra Dubai.