"Drømmefly" gør det billigere at flyve langt

Boeings nye flytype fløj i går første gang en indenrigsflyvning USA. "Dreamliner" bliver en revolution for flybranchen og presser prisen på langdistance-ruter ned.

Boeing 787 Dreamliner er allerede blevet beskrevet som en "game changer" for luftfarten, idet det lette og brændstoføkonomiske fly har en meget længere rækkevidde end sine ældre konkurrenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De traditionelle tunge aluminiumsfly der hidtil har taget pladsen på himlens motorveje, må nu give plads til en yngre, lettere model. Den nye Boeing-flytype 787 Dreamliner tog i går sin første kommercielle indenrigsflyvning i USA på en United Airlines-flyvning fra Houston til Chicago. Det er cirka et år siden, at Dreamlineren første gang kom i luften, flere japanske selskaber har blandt andet flytypen i deres flåde.

Dreamlineren kan både flyve længere og billigere end sine forgængere. Og derfor får flyet også stor betydning for flybranchen fremover, mener Sydbank-analytiker, Jacob Pedersen.

"Det kommer til at forandre den måde, der bliver fløjet langdistancer på. Det er en revolution primært på omkostningssiden, fordi det bliver væsentligt billigere at flyve langt," siger han til Business.dk.

Lavet af lettere materialer

Dreamliner alias Boeing 787 bliver det første passagerfly i verden, hvor størstedelen af flyets "krop" ikke er lavet af aluminium, men såkaldte kompositmaterialer, blandt andet glasfiber. Det betyder, at flyet er lettere end de andre langdistance-fly. Dermed skal det bruge mindre brændstof, og kan flyve længere distancer uden mellemlandinger

"Rækkevidden på den nye Dreamliner er fænomenal. Hele 90 procent af verdens byer kan nås non stop. Fra Skandinavien er det stort set kun Australien og nogle ydre regioner i Asien, man ikke kan nå til længere uden at mellemlande," siger Jacob Pedersen og fortsætter:

"Det betyder også, at brændstofomkostninger bliver omkring 20 procent lavere i forhold til de eksisterende flytyper," siger han.

Perfekt springbræt til lave flypriser

For flyvelystne skandinaver er det nye fly særligt interessant, fordi det norske flyselskab Norwegian oplyser, at det har bestilt otte af de nye Dreamlinere til sin flåde. Det kan betyde, at der også er billigere flybilletter på vej på længere distancer, spår Jacob Pedersen.

"Dreamlineren er det perfekte springbræt for Norwegian til at lancere en lavprissatsning på længere flyvninger. Jeg tror, at det nye fly vil have den effekt, at priser på flyvninger ud af Skandinavien bliver presset ned. I første omgang kommer det nok til at ske på rejser fra Stockholm og Oslo," siger han.

Man kan altså forestille sig en situation, hvor den billigste måde at komme på ferie på den anden side af Atlanten bliver først at tage et fly fra Aalborg eller København til Stockholm eller Oslo og så derefter tage et fly mod eksempelvis New York.