Drøm om nordisk sportsaktie endt i tom børsskal

Hellerup Finans ville bruge børsnoterede Viborg Håndboldklub som platform for indkøb af nordiske sportsklubber. Drømmen er endt med en tom børsskal uden egenkapital, en truende bøde fra Finanstilsynet, en mulig strid med tidligere medarbejder – og et skattemæssigt underskud på 57 mio.kr., som måske ikke kan udnyttes. På den baggrund planlægger Hellerup Finans at hente nye investorer.

Hellerup Finans havde tidligere i år planer om at skabe et børsnoteret sportsselskab med bl.a. Viborg HK, hvor VM-aktuelle Rikke Skov spiller. Planen er nu kuldkastet. Foto: Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I april havde Hellerup Finans store planer om at skabe et nyt børsnoteret sportsselskab, som skulle eje Viborg Håndbold Klub, Lyngby Boldklub samt et cykelhold, en basketklub og en ishockeyklub både herhjemme og siden i Norge og Sverige. Det fortalte det omstridte investeringsselskabs topfigur Torben Jensen i et interview med Berlingske i foråret.

Godt og vel et halvt år efter er planerne kuldkastet, og Hellerup Finans sidder tilbage med en tom børsskal, som ikke indeholder meget andet end truslen om bøde fra Finanstilsynet, en mulig skattesag, en strid med en tidligere medarbejder, nogle kautionsforpligtelser og et skattemæssigt underskud på 57 mio. kr., som måske ikke er så meget værd som forventet.

Det hele begyndte i foråret, hvor Hellerup Finans købte en aktiepost på 25 pct. i den børsnoterede underskudsgivende Viborg Håndbold Klub. Ifølge Torben Jensen skulle håndboldklubben i Viborg flyttes ned i et datterselskab, mens selve børsskallen skulle bruges til at rumme det nye sportsselskab, herunder Lyngby Boldklub, som Hellerup Finans ejer 33 pct. af. Derudover skulle der indkøbes et cykelhold, en basketklub og en ishockeyklub. Det tilsvarende skulle også ske i Norge og Sverige.

Men virkeligheden blev en anden. Viborg Håndbold Klub blev sammen med andre aktiviteter som sportsakademi og hospitality-center solgt til lokale erhvervsfolk for 820.000 kr., mens Hellerup Finans nu sidder tilbage med en tom børsskal, som for nylig er blevet omdøbt til Hellerup Consulting Group.

Selskab uden indtjening

Sportsselskabet er altså omkalfatret til et konsulenthus, der ifølge Hellerup Finans vil være beskæftiget med udvikling af personale, ledere, organisationer og virksomheder. Men selskabet har hverken nogen synderlig egenkapital eller nogen indtjening. Hellerup Consulting Group har til gengæld en række udgifter forbundet med at være børsnoteret på godt og vel en mio. kr. årligt, og selskabets revisor advarer i det nyligt aflagte regnskab om, at fortsat drift er betinget af, at der tilføres frisk kapital.

Men børsselskabet står over for en række udfordringer. Det fremgår af et børsprospekt fra 26. oktober, at et af Hellerup Consulting Groups aktiver er et skattemæssigt underskud på 57 mio. kr. Det kan trækkes fra i skattepligtig indkomst i årene fremover, men hvis der ikke er nogen indkomst, kan skatteaktivet ikke udnyttes. Og hvis den værst tænkelige situation skulle opstå, at Hellerup Consulting Group bliver slettet eller suspenderet fra fondsbørsen, så er skatteaktivet tabt, fremgår det af prospektet.

Men skatteaktivet er ikke selskabets eneste udestående med de danske skattemyndigheder. Hellerup Consulting Group risikerer også en ekstra skatteregning på grund af en tvist med Skat. Tvisten drejer sig om, hvorvidt selskabet har indeholdt korrekt A-skat og moms.

Planlægger kapitaludvidelse

Hellerup Consulting Group risikerer også at få bøde af Finanstilsynet for eventuel overtrædelse af oplysningsforpligtelserne i værdipapirloven, hedder det i prospektet. Derudover har Hellerup Consulting Group også kautioneret for et Nykredit-lån på 2,7 mio. kr. for Viborg Håndbold Klubs Venner Aps., ligesom en mulig tvist med en tidligere ansat også nævnes som en risikofaktor.

I prospektet vurderes det, at Hellerup Consulting Group ikke har kapital til at overleve de næste 12 måneder. Selskabet har kun et indestående i banken på 1,4 mio. kr. og løber tør for arbejdskapital inden for fem måneder regnet fra oktober.

Hellerup Finans har sat sig tungt på Hellerup Consulting Group, hvis ledelse består af administerende direktør Michael Bødker Friis, som er finansdirektør i Hellerup Finans og tidligere direktør i finansmanden Lasse Lindblads DKA-koncern. Hellerup Finans altdominerende hovedperson Torben Jensen er selv bestyrelsesformand, mens to andre Hellerup Finans-ansatte, Robin Heino Eriksen og Jesper Godtfredsen, også sidder i bestyrelsen.

Ledelsen skriver i prospektet, at de regner med at gennemføre en kapitaludvidelse inden udgangen af 2015 og har opnået generalforsamlingens bemyndigelse til at udstede 200 millioner nye aktier frem til 2019.

I en fondsbørsmeddelelse fra samme dag som prospektet, nemlig 26. oktober, oplyser Torben Jensen, at ledelsen arbejder på at erhverve en eller flere etablerede virksomheder. Ledelsen forventer at offentliggøre et prospekt i første kvartal 2016 om den nye fortsættende aktivitet i Hellerup Consulting Group.

»De oplysninger om selskabets strategi, som blev kommunikeret i selskabets seneste fondsbørsmeddelelse er stadig gældende,« skriver Torben Jensen i en mail.

Hellerup Finans ejer i dag 32 pct. af aktierne i Hellerup Consulting Group, mens Bach Gruppen Ejendomme i Viborg har 13 pct., Graves Lauridsen i Esbjerg 5,66 pct., og Bilhuset Ribe ApS har 6,87 pct. Derudover ejer Hellerup Consulting Group 5.000 af sine egne aktier.