Drøje hug til Lindeløv om lederkrise i Lundbeck

Lundbecks bestyrelsesformand Flemming Lindeløv skaber usikkerhed om ledelsen i medicinalkoncernen, mener bl.a. Danske Bank. Lundbecks ejer, Lundbeckfonden, er gået »under jorden« i den særprægede uenighed i toppen af koncernen.

Ifølge Lundbecks bestyrelsesformand Flemming Lindeløv (billedet) skal koncernchef Claus Bræstrup fratræde, når hans kontrakt udløber i april 2009. Denne udtalelse er Claus Bræstrup slet ikke enig i. Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Det kølige forhold mellem Lundbecks bestyrelsesformand Flemming Lindeløv og koncernchef Claus Bræstrup har skabt usikkerhed om ledelsen i medicinalvirksomheden, som i forvejen er under massivt pres for at træffe nogle vidtrækkende strategiske beslutninger om Lundbecks fremtid.

Det mener flere aktieanalytikere, der er stærkt forundret over, at en bestyrelsesformand og en koncernchef ikke er enige om tidspunktet for koncernchefens fratræden.

Ifølge Flemming Lindeløv skal Claus Bræstrup fratræde, når hans kontrakt udløber i april 2009. Nej, siger Claus Bræstrup, der ingen aktuelle planer har om at forlade koncernen før 2010.

Flemming Lindeløv er i forvejen selv på vej ud, når Lundbeck afholder generalforsamling.

Lindeløvs fejl
Ifølge aktieanalytiker Martin Parkhøi, Danske Bank, bærer Flemming Lindeløv hovedansvaret for, at Lundbeck nu får udstillet en uenighed om ledelsesforholdene, som skaber usikkerhed om virksomheden og dermed også aktiekursen.

»Det er meget uheldigt, at Flemming Lindeløv så tidligt vælger at sige, at Claus Bræstrup skal stoppe i 2009, hvilket vil sige et år inden han skulle på tvungen pension. Der er trods alt halvandet år til, og det er unægteligt sværere at styre en virksomhed, når medarbejderne ved, at direktøren er på vej ud. Samtidig mister direktøren jo også noget handlekraft. Og nu vil aktiemarkedet og medarbejderne i organisationen fokusere på, hvem der skal overtage efter Claus Bræstrup. Fejlen er simpelthen begået ved, at Flemming Lindeløv melder det ud. Om det er 2009 eller 2010 er sådan set lige meget. Fejlen er, at det ikke burde være meldt ud så tidligt. Derfor har Flemming Lindeløv bidraget til at skabe en usikkerhed omkring ledelses­situationen i Lundbeck,« fortæller Martin Parkhøj.

Meget uheldigt
Også i Jyske Bank mener aktieanalytiker Peter B. Andersen, at afsløringen af uenigheden i Lundbecks topledelse er meget uheldig.

»Ledelsen i Lundbeck burde hellere bruge al deres energi på at finde et produkt, der kan tage over efter Cipralex (den storsælgende antidepressive lykkepille, red.) frem for at slås indbyrdes. Det er meget tidligt at sætte fokus på en ny topchef med risiko for interne magtkampe i en længere periode. Derfor er det meget uheldigt, at der er ledelseskrise i et selskab, som i forvejen har nok at slås med,« siger Peter B. Andersen.

Ikke noget tab
Direktør Peter Falk-Sørensen, Dansk Aktie Analyse, siger om den særprægede ledelseskonflikt i Lundbeck:

»Set fra et aktionærsynspunkt vil man savne Claus Bræstrup langt mere end Flemming Lindeløv, hvis afgang ikke vil været noget stort tab for Lundbeck. Måske snarere tværtimod.«

Formanden for Lundbeckfonden, der ejer Lundbeck-koncernen med 70,5 procent af aktierne og 73 procent af stemmerne, Arne V. Jensen, forholder sig foreløbig passivt til ledelsesuroen og har ikke besvaret gentagne henvendelser fra Berlingske Business.Heller ikke Claus Bræstrup ønsker at føje yderligere bemærkninger til sagen.