Dreamlinere og jumboer skal flyve uden om tordenvejr

Luftfartens kæmper, Dreamlineren og Boeing 747-8, skal i den kommende tid flyve uden om tordenvejr i store højder for at undgå motorproblemer som følge af is. Det kræver de amerikanske luftfartsmyndigheder.

Dreamliner fra Japan Airlines Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai
Nu skal piloterne på en række store passagerfly fra blandt andet Lufthansa, Japan Airlines og United Airlines til at flyve i en stor bue uden om tordenvejr for at sikre sig mod overisning af motorerne.

Det kræver de amerikanske lufthavnsmyndigheder, Federal Aviation Administration (FAA), som har udstedt et foreløbigt direktiv rettet mod flyvemaskiner, der bruger GE GenX-motorer fra General Electrics. Det drejer sig om Dreamliners og Boeing 747-8 jumbojets."Det er en midlertidig foranstaltning, der skal sikre, at piloterne undgår isforhold, der kan påvirke motorens effekt eller beskadige motoren," oplyser luftfartsmyndighederne ifølge Reuters.

FAA har arbejdet tæt sammen med General Electrics og Boeing om problemet, og Boeing selv har opfordret 15 luftfartsselskaber til at undgå at flyve med 747-8 og Dreamliner med GE-motorer i nærheden af højtliggende tordenvejr."For at mindske risikoen for problemer med iskrystaller anbefaler Boeing, at operatørerne flyver mindst 50 sømil uden om tordenvejr, der kan indeholde iskrystaller," siger en Boeing-talsmand ifølge Reuters.

Som følge af advarslen har Japan Airlines trukket sine Dreamliners ud af to internationale ruter.