Dramatisk udvikling i korruptionssag: De indiske myndigheder vil granske Carlsberg-regnskaber

De indiske myndigheder er begyndt at grave dybt i regnskaberne fra Carlsbergs indiske datterselskab, skriver Bloomberg. Dermed tager sagen, som startede i Berlingske i efteråret 2019, en ny og opsigtsvækkende drejning.

Carlsberg gjorde sit indtog i Indien i 2007 og er et af landets største byggerier. I efteråret 2019 blev det danske bryggeri ramt af en bestikkelsessag i det indiske datterselskab. Den sag tog tirsdag en ny drejning. Personerne på billedet har ikke noget med sagen at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Monis Naqvi/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne i Indien vil granske regnskaberne i Carlsbergs indiske datterselskab, oplyser anonyme kilder til nyhedsbureauet Bloomberg.

Det sker i kølvandet på beskyldninger om muligt bedrageri og en række afsløringer i Berlingske.

Ifølge Bloomberg har de indiske myndigheder sendt en officiel meddelelse til Carlsbergs indiske datterselskab om granskningen og udbedt sig svar.

Det er den seneste udvikling i den sag, som Berlingske var med til at afsløre i efteråret 2019. Dengang kunne Berlingske afsløre, at lokale Carlsberg-topfolk betalte indiske embedsmænd lyssky kontantbeløb.

I november 2020 afskedigede Carlsberg en række ansatte og iværksatte en større oprydning i det indiske datterselskab, efter at en omfattende revisionsrapport afslørede både potentielle ulovligheder og brud på interne retningslinjer i datterselskabet.

En særlig ømtålelig del af sagen omhandler Carlsbergs forhold til bryggeriets lokale samarbejdspartner og medejer af Carlsberg Indien, forretningsmanden C.P. Khetan, med base i Singapore.

Undervejs stod Khetan frem i Berlingske og forklarede, at han tidligere havde advaret Carlsberg-ledelsen i Danmark såvel som den danske ambassade i Singapore om omfattende korruption og ledelsesproblemer.

Carlsberg svarede dengang, at C.P. Khetans udsagn skulle ses i lyset af, at de to forretningspartnere ligger i indædt strid om prisen for Khetans ejerandel af datterselskabet. Siden Berlingskes dækning er konflikten tilsyneladende blusset yderligere op.

Med henvisning til C.P. Khetan svarer Carlsberg til Bloomberg, at bryggerigiganten »fortsætter med at være i en vanskelig diskussion« med forretningsmanden.

»En uenighed, som vi har forventet vil eskalere i noget tid, fordi vores partner stadig skylder Carlsberg 43 millioner dollar og stadig ønsker at sælge hans del af forretningen før tid til en helt urimelig pris,« hedder det videre.

Ifølge Bloomberg var uenighed i bestyrelsen for Carlsberg India årsagen til, at PricewaterhouseCoopers stoppede som revisor for selskabet i november 2019. Der står videre, at en klage fra Khetan Group i både 2019 og 2020 endte uden nogen sanktioner mod Carlsberg India.

Bloomberg har ikke kunnet få kommentarer fra hverken de indiske myndigheder, Khetan Group eller PwC

Tale om »åbenlys bestikkelse«

Det var i september 2019, at Berlingske kunne afsløre, at omfattende skriftligt materiale viste, at topfolk i Carlsbergs indiske datterselskab i månedsvis havde medvirket til systematisk at betale indiske embedsmænd kontantbeløb under bordet. Ifølge eksperter lignede betalingerne klar bestikkelse.

I materialet, som Berlingske var i besiddelse af, blev der omtalt interne beskeder med over 200 særskilte betalinger til en række indiske embedsfolk. Pengene er ifølge dokumenterne leveret til embedsmændene i kontanter.

Efterfølgende rullede sagen. Carlsberg understregede, at koncernen ikke accepterede bestikkelse af nogen art.

I februar 2020 tog sagen en noget overraskende drejning, da det kom frem, at en helt centralt placeret figur i Carlsbergs indiske forretning gik til den danske ambassadør i Singapore med en advarsel om korruption og andre ulovligheder i den danske bryggerigigant.

Dengang undlod ambassadør Dorte Bech Vizard at gå til myndighederne med anklagerne, fordi der efter sigende manglede »konkrete oplysninger« om beskyldningerne. Efterfølgende valgte Udenrigsministeriet dog at gå til SØIK – i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet – med en del af dokumenterne.

Det har tirsdag ikke været muligt at få kommentar fra Carlsberg til den nye udvikling i sagen.