Dramatisk sommer forude for danske Ryanair-kunder

Den planlagte sommerferie kan ryge i vasken for danske familier med Ryanair-billetter på hånden, for flyselskabet får særdeles svært ved at få flyene i luften fra danske lufthavne efter nederlaget i Arbejdsretten.

Foto: Thomas Lekfeldt. Danske Ryanair-kunder kan blive tvunget til at ombooke til andre flyselskaber, hvis fagforeningerne blokerer for de irske fly. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Ryanair fik et svidende nederlag i Arbejdsretten i dag, der afgjorde at fagforeningerne er i deres gode ret til at konflikte mod flyselskabet, der nægter at tegne overenskomst med fagforeningerne.

Med onsdagens afgørelse træder konflikterne i kraft allerede tirsdag, med mindre Ryanair indleder forhandlinger om overenskomster, hvilket topchef Michael O'Leary hidtil har afvist.

Dermed vil en række fagforeninger inden længe kunne forhindre Ryanairs fly i at få tanket brændstof, få bagage og forplejninger om bord på flyene. Det vil gøre det praktisk talt umuligt for Ryanair at få flyene på vingerne.

I første omgang ville det allerede være fra tirsdag, men Ryanair har købt sig mere tid ved at klage over Arbejdsrettens afgørelse. Det betyder, at en konflikt tidligst kan begynde, når klagen er færdigbehandlet, hvilket forventes at tage 10-12 dage.

Med gentagne provokationer fra Ryanair-ledelsen og en hånlig attitude overfor fagforeningernes krav er det en yderst motiveret modstander, Ryanair nu står overfor.

At dømme efter de foreløbige demonstrationer, som fagbevægelsen har arrangeret i København de seneste uger, bliver Ryanair mødt af en særdeles kamplysten og forenet fagbevægelse, og konflikten kan vare ved i ugevis, hvis Ryanair forsøger at flyve videre med København som base.

Hvis modstanden fra fagbevægelsen er hård nok, vil Ryanair dog forventeligt lukke sin base i København og måske også i Billund. Det vil sige, at Ryanairs fly ikke kommer til at »overnatte« på dansk grund, og at Ryanair får svært ved at gennemføre de vigtige morgenflyvninger fra Danmark. Det vil formentligt svække Ryanairs muligheder for vækst i Skandinavien.