Dramatisk opgør på mobilmarkedet undervejs

Apple er ved at overhale Samsung som verdens største smartphoneproducent, men både Samsung og konkurrenterne gør klar til at slå igen med nye produkter.

Her er »den store synder«: Apples iPhone 6 fra?det sene efterår er ved at ændre styrke­forholdene på det globale mobilmarked. Derfor opruster alle?producenter nu – i meget forskellige retninger.?Foto: Jewel Samad/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang siden 2011 er Apple halet så meget ind på ærkerivalen Samsung, at de to giganter nærmest står lige i kampen om positionen som verdens største smartphone­producent. Men ikke kun det kan vende op og ned på hele mobilmarkedet i år, hvor mange mobilproducenter samtidig ventes at trække priskortet, fordi det kniber med at finde på meget afgørende nyt at proppe i telefonen.

Apple valgte i efteråret 2014 at bide al skam i sig og alligevel producere mobil­telefoner med større skærme. Det blev til iPhone 6 og den endnu større iPhone 6 Plus, som dermed gik i nærkamp om det marked for såkaldte »phablets« (en sammentrækning af engelsk »phone«/telefon og »tablet«/tavle-PC), hvis skærmstørrelser nærmer sig de mindste tavle-PCers.

Apples satsning viste sig at være rigtig, og tirsdag aften kom så regnskabet med det største overskud, som noget børsnoteret selskab nogen sinde har kunnet fremvise (med et rent overskud på 1,2 milliarder kroner om dagen) og med det største salgstal for iPhone-telefoner til dato. Julekvartalet er traditionelt Apples – og alle andre teknologi­producenters – bedste.

Og Samsung er presset. Torsdag morgen kom seneste regnskab med det første fald i årets overskud i tre år. 64 procent er Samsungs indtjening på telefoner og andet mobilt udstyr faldet med på et år, og det er femte kvartal i træk, at mobilgiganten går tilbage. Samsung slog i 3. kvartal 2011 Apple af tronen og har siden fastholdt fører­positionen takket være sit brede sortiment. I 3. kvartal 2014 sad Samsung på omkring 25 procent af verdens smartphonemarked mod 34 procent året forinden.

Pres på ny topmodel

Apples tal lægger et voldsomt pres på syd­koreanerne, der også af symbolske grunde vil bevare førstepladsen.

Samsung ventes at lancere sit nye flagskib, Galaxy S6-telefonen, i dagene op til verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i det nordøstlige Spanien i begyndelsen af marts. Muligvis vil der også komme en Galaxy S Edge, som kan vise beskeder på de to lange kanter af telefonen ligesom Galaxy Note Edge-telefonen, der kom i efteråret 2014, kan på den ene kant.

Galaxy S5, som Galaxy S6 skal afløse, blev præsenteret i Barcelona for et år siden.

Samsung producerede i juli-september 78 millioner smartphonetelefoner og 16 millioner »almindelige« mobiltelefoner, og Nokia – som i dag ejes af Microsoft – var med sammenlagt 43,1 millioner telefoner stadig nummer to foran Apple, som dengang lå på 38,1 millioner leverede telefoner, fremgår det af analysehuset Gartners kvartalsopgørelse. Nyere tal findes endnu ikke, og Samsung opgiver ikke selv, hvor mange telefoner der er sendt af sted fra fabrikkerne. Men analytikere anslår, at Samsung i oktober-december leverede 74,5 millioner smartphonetelefoner – altså ligesom Apple.

I Danmark havde Samsung i juli-september 38 procent af smartphonemarkedet og 38 procent af markedet for almindelige mobiltelefoner, viser tal fra analysehuset IDC. Apple lå lige i hælene med 37 procent af smartphonemarkedet, altså inden iPhone 6-modellerne kom i handelen, men Apple leverer ingen almindelige telefoner. Sammenlagt solgte Samsung lige over 270.000 telefoner i Danmark mod Apples 240.000.

Priserne presses

Men der er mange andre ændringer på vej i kampen om mobilkundernes gunst. Her ser det ud til, at prisen på selve telefonen vil spille en væsentlig rolle – ud over priskrigen på mobilabonnementer, som danskerne gennem mange år har vænnet sig til.

IDC anslår nemlig, at væksten i smartphonesalget i 2015 kun vil være halvt så stor som sidste års 26 procent, mens PC-salget direkte vil gå tre procent tilbage. Ifølge IDC vil gennemsnitsprisen på en smartphone i 2018 være på 297 dollars/1.950 kroner – eller 19 procent mindre end nu.

De 74,5 millioner Apple-telefoner i oktober-­december er Apples hidtil højeste på et kvartal, og gennemsnitsprisen på 687 dollars/4.500 kroner er ifølge Wall Street Journal også den hidtil højeste. For et år siden lå gennemsnitsprisen på en (hvilken som helst) iPhone på 637 dollars/4.200 kroner.

Ifølge analysechef hos Kantar World­panel ComTech, Carolina Milanesi, har 12,5 procent af de europæiske iPhone-købere i oktober-december skiftet en Android-telefon ud med en iPhone. De er flere end i tidligere perioder, men det er stadig de ældre udgaver, de over et år gamle iPhone 5C og 5S, som topper som de mest solgte mobilmodeller. Prisen på dem blev sat ned, da de nye iPhone 6-modeller kom til.

Konkurrenter fokuserer

For kun tre år siden begyndte Xiaomi, der nu kaldes for Kinas svar på Apple, at producere sin første telefon. I dag er selskabet, der udelukkende laver Android-telefoner, verdens fjerdestørste efter Samsung, Apple og Lenovo, hvor sidstnævnte for nylig overtog amerikanske Motorola. Apple har dog alligevel formået at slå alle også lokale mærker og, ifølge analysefirmaet Canalys, blive Kinas bedst sælgende mærke i oktober-december, efter at salgsaftalen med China Mobile, verdens største mobilselskab, kom i hus i efteråret. Apple ligger konsekvent i den dyre ende af prisskalaen, hvor bl.a. Xiaomis telefoner kun koster godt en tredjedel. Xiaomi producerer også andet udstyr, som arbejder tæt sammen med Xiaomi-telefoner og dermed holder på navnlig den unge generation af mobilbrugere.

Japanske Sony Mobile, hvis seneste Xperia-telefoner Z3 og Z3 Compact, har høstet stor anerkendelse, har besluttet at skære endnu 1.000 mand bort for at få bedre økonomi. Samtidig vil Sony producere færre forskellige modeller og dermed kunne satse mere målrettet på at vende tilbage mod mobiltoppen.Huawei, som også ligger i top 5-mobil­toppen, har øget sin satsning på Europa. Huaweis europæiske regionschef, Yanmin Wang, siger til Svenska Dagbladet, at Huawei nu sidder på en procent af det svenske mobilmarked.

»Vort mål er at nå mindst ti procent. Måske når vi dertil om to-tre år,« siger han.

Også HTC, den taiwanske mobil­producent, som er på vej tilbage i front, står på Mobile World Congress klar med sin nye topmodel, HTC One M9 (også kaldet Hima), som afløser for den meget roste One M8.

Windows 10 skal skabe mirakler

Microsoft ventes at gå efter navnlig Android-brugerne med billige Windows-telefoner. De første er allerede kommet på markedet til blot 700-800 kroner. Microsoft solgte i oktober-december 10,5 millioner Lumia-telefoner. Det er ny rekord og første gang, at salget når over ti millioner stk. – men det ligger endnu utroligt langt fra de nærmeste konkurrenter. Microsoft købte for snart et år siden Nokias mobilproduktion. Nokias Lumia-serie udgør omkring 90 procent af alle mobiltelefoner med Windows i dag, og dem har Microsoft nu fuld kontrol over.

Senere i år kommer Windows 10, Microsofts nye styresystem, som for første gang vil blive det samme på PCer, tavle-PCer og smartphonetelefoner. Det kan få endnu flere til at vælge Windows-telefoner. Torsdag i denne uge valgte Microsoft at gøre sin Office-kontorpakke med Word, Excel og Powerpoint gratis tilgængelige for alle med en Android-tavlecomputer samtidig med, at postprogrammet Outlook blev frigivet til Apples iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer – igen for at rykke massivt ind hos konkurrenterne.

Microsofts nye Surface 3-tavlecomputere sikrede samtidig i oktober-december en omsætning på 1,1 milliard dollars. Med tredje udgave af Surface er det dermed endelig lykkedes for Microsoft at skabe et produkt, som folk gider at købe, efter store tab på de to foregående udgaver.

Uret tikker...

Andre produktkategorier rører også på sig og kan få betydning for mobilmarkedet i 2015. Apple-topchef Tim Cook meddelte i forbindelse med regnskabet tirsdag aften, at det nye fitnessur, Apple Watch, kommer i handelen til april. Det vil da være et halvt år siden, at han viste det frem, men Apple har siden kæmpet med batteritiden, så det ikke skal lades op hver eneste dag.

Apple Watch, som får en startpris på 350 dollars eller 2.300 kroner, virker udelukkende sammen med en iPhone – og kun fra iPhone 5 og fremefter. Det skal give iPhone-ejere endnu et argument for at blive i Apple-lejren og ikke skifte til konkurrerende mærker.

Masser af ure, som ikke er afhængige af telefonen, er dog på vej, og det kan let lægge yderligere pres på prisen på mobiltelefoner.

Trods den intense konkurrence skal Samsung ifølge den sydkoreanske avis Maeil Buisiness Newspaper levere op mod 75 procent af de processorer, som skal sidde inde i Apples næste iPhone, der traditionen tro ventes til efteråret. Allerede i slutningen af 2014 begyndte produktionen af den nye A9-systemchip på Samsungs fabrik i Austin i den amerikanske delstat Texas. Samsung var ellers blevet droppet af Apple som leverandør til iPhone 6-telefonerne til fordel for taiwanske TSMC, som er verdens største chipstøber.