Dramatisk dyk i statens indtægter fra Nordsøen

Indtjeningen fra Nordsøolien blev i 2015 mere end halveret for den danske stat, viser nye beregninger fra Energistyrelsen.

Borreplatform i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten må se indtjeningen for olieudvindingen i Nordsøen halveret. Det viser nye tal fra Energistyrelsen, som har beregnet hvor mange penge der tilfaldt den danske stat i 2015.

Staten fik i 2015 omkring 9,3 mia. kr. i indtægter fra olie- og gasproduktionen i Nordsøen, hvilket er 60 pct. af det overskud, der blev skabt fra olie- og gasproduktionen i Nordsøen. Der er tale om en halvering af indtægterne sammenlignet med 2014, hvor staten havde en indtægt fra Nordsøaktiviteterne på ca. 18,8 mia. kr.

»Faldet i indtægterne skyldes primært et kraftigt fald i olieprisen i perioden fra anden halvdel af 2014 indtil begyndelsen af 2016. Kun en meget lille del af faldet skyldes nedgang i produktionen,« skriver Energistyrelsen.

Olieprisen begyndte i sommeren 2014 at falde kraftigt. Fra et niveau oppe omkring 120 dollar pr. tønde nåede prisen 27 dollar for et år siden. I dag koster en tønde olie ca. 56 dollar.

»Statens indtægter i 2015 svarer til lidt over 1.600 kr. for hver borger i Danmark, så olie- og gasproduktionen leverer fortsat et betydeligt bidrag til samfundsøkonomien,« skriver Energistyrelsen.

De nye tal betyder, at den danske stat har modtaget 415 mia. kr. fra olieproduktionen i Nordsøen siden den første danske olie blev udvundet i 1972.

Hovedparten af olieudvindingen er sket gennem Dansk Undergrunds Consortium (DUC), som er et partnerskab mellem A. P. Møller - Mærsk, britisk-hollandske Shell, amerikanske Chevron og Nordsøfonden, som den danske stat ejer.

Selskabernes investeringer i feltudbygninger steg i 2015 med omkring 9 pct. til knap 9,7 mia. kr. i forhold til 2014. Årsagen er primært udbygning af felterne Hejre, Syd Arne, Tyra og Valdemar.

Energistyrelsen forventer i løbet af efteråret 2017 at offentliggøre tal for hvor meget staten tjente i 2016.