Drama i lufthavnen: 60 SAS-fly aflyst, 20 medarbejdere suspenderet for trusler

SAS må aflyse 60 afgange på grund af arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet. Flyselskabet suspenderer samtidig 20 medarbejdere for at true kolleger til at udeblive fra tjeneste.

Københavns Lufthavn i Kastrup, fredag den 27. februar 2015. Kabinepersonalet i SAS har nedlagt arbejdet, da et medlemsmøde fredag den 27. februar 2015 har udviklet sig til et fagligt møde, oplyser kabinepersonalets fagforening, CAU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet hos SAS betyder, at flyselskabet aflyser 60 flyafgange hen over weekenden. Kabinepersonalet nedlagde arbejdet fredag formiddag, fordi 12 fly og 147 medarbejdere fra søndag overflyttes til datterselskabet Cimber. Kabinepersonalet mener, det udelukkende sker for at omgå overneskomsten.

Ifølge pressechef i SAS Trine Kromann er man i fuld gang med at ombooke passagerer på de berørte afgange og vil refundere aflyste fly.

Kabinepersonalet har fredag holdt vagt flere steder i lufthavnen og forsøgt at overbevise kolleger på vej på job om, at de skal støtte op ved at nedlægge deres arbejde. SAS kontaktede politiet for at forhindre, at flere tilsluttede sig, og nu er i alt 20 medarbejdere blevet suspenderet.

»Vi har suspenderet nogle medarbejdere, som har truet kollegaer til at udeblive fra tjenesten,« siger Trine Kromann til dr.dk.

Hos kabinepersonalets fagforening, CAU, er man overbevist om, at SAS udelukkende flytter personalet til det nye datterselskab for at omgå overenskomsten. Personalet skal nemlig møde på arbejde samme sted og flyve i fly ejet af SAS, være iført samme uniformer, og det er stadig SAS, der håndteerer personalemapper og papirer.

”Derfor kan vi kun konkludere, at SAS udelukkende gør det her for at omgå vores overenskomst. Forestil jer, at det lykkedes for SAS at bruge loven om virksomhedsoverdragelse til at omgå vores overenskomst. Så vil vejen ligge åben for enhver arbejdsgiver til at gøre det samme: Køb et lille tomt selskab med en billig overenskomst og flyt alle dine medarbejdere over i det nye selskab – og vupti, så kan man med et trylleslag sænke medarbejdernes løn, vilkår og så videre,” siger Jean Pierre Schomburg, næstformand i Cabin Attendants Union, CAU.

 

Flyselskabet SAS har fra morgenstunden af lørdag været nødsaget til at aflyse flere fly på grund den verserende konflikt med kabinepersonalet. Det drejer sig om afgangene 8.15 til Bruxelles og Zürich og 8.20 til Birmingham, oplyser selskabet på sin hjemmeside.

 

Fly til Bologna og Las Palma, der begge skulle være lettet klokken 08.40, er ligeledes aflyst. Det ventes, at konflikten vil aflyse op mod 60 afgange henover weekenden.