DR vil tvangstilmelde sortseere

Danmarks Radio er på vej til at indføre regel om tvangsindmelding af seere, der ikke betaler licens.

Foto: Anders Debel Hansen. Licensopkræveren kan fra juni tvangsindmelde sortseere
Læs mere
Fold sammen
Når licensopkræveren kommer på besøg, er det ikke et særsyn, at borgeren benægter, at han har et TV, selvom det er tydeligt at høre, at TV'et kører for fuld udblæsning inde i stuen.

Tidligere har det ikke været muligt for DR at opkræve licens, hvis borgeren benægter at have et TV, men det skal der nu gøres noget ved.

Ifølge et nyt lovforlsga vil TV-stationen indføre en ny regel om tvangstilmelding, der går ud på, at DR kan sende girokort til en borger, hvis der er dokumentation for, at borgeren er sortseer, skriver Mediawatch.dk.

”Vores licensinspektører må ikke gå ind i folks hjem. Men det er meget tit, at man kan se direkte ind i en stue, hvor der står et fjernsyn. Hvis vores licensinspektører er ude hos borgere og kan se, de har fjernsyn, kan vi tvangstilmelde dem,” siger Lotte Boas, som er chef for DR’s licenskampagner, til hjemmesiden og tilføjer, at en borger må gå til domstolen og bevise, at man ikke har pligt til at betale, hvis man er utilfreds med tvangsindmeldingen.

Præventiv effekt
Idéen om tvangsindmelding kommer fra Sverige, hvor det kun er et fåtal af de tvangsindmeldte, som går videre til domstolene for at få kravet droppet.

DR forventer ikke, at man skal tvangsindmelde en masse danskere, men at den nye regel i stedet har en præventiv effekt. Udover muligheden for tvangstilmedling, vil DR også have indført mulighed for månedlige betalinger, hvilket skal få flere borgere til at melde sig til at betale licens

”Vi har ikke konkret mål for, hvor mange vi skal have med, men jeg vil tro, at vi - med den rette indsats i de kommende fem år - kan få op mod 50.000 flere sortseere til at betale,” siger Lotte Boas til Mediawatch.dk.