DR misbrugte TV-klip fra Reuters

Det kommer til at koste Danmarks Radio en millionbøde, at man har brugt 19 klip fra nyhedsbureauet Reuters.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mulig sjuskefejl med nyhedsklip bliver dyr for Danmarks Radio. DR har over en periode på fire år benyttet sig af 19 tv-klip fra nyhedsbureauet Reuters, som man ikke havde rettigheder til, og konsekvensen bliver en bøde i millionklassen.

Brugen af de 19 klip kommer til at koste DR en bøde på godt 4,8 millioner kroner plus 200.000 kroner i sagsomkostninger, fastslår Østre Landsret, der dermed stadfæster en afgørelse fra Københavns Byret, som også fandt DR skyldig.

Klippene er blevet brugt i nyhedsprogrammer på Danmarks Radio i perioden 2005 til 2008, og det drejer sig om klip fra internationale nyhedshistorier om alt fra valg i Irak over forurening i Kina til skyderier i Gaza.

Klippene har DR hentet i en fælles europæisk database, hvor medier kan hente en række tv-billeder og historier. Problemet for DR er blot, at man også har benyttet sig af 19 klip, som kræver en decideret abonnementsaftale.

De 19 klip var således kategoriseret som "Reuters' exclusive", og Reuters sælger ikke klip enkeltvis, men derimod skal nyhedsbureauets kunder tegne et årsabonnement for at benytte sig af klippene.

DR forklarede blandt andet i retten, at brugen af klippene skyldes fejlskøn, ligesom man fremhævede, at journalisternes ofte fortravlede arbejdsvilkår i forbindelse med nyhedsproduktion kan føre til fejl. Man erkendte dog sine ugerninger og var parat til at betale en stykpris til Reuters for klippene.

Men Østre Landsret dømte i sidste ende til fordel for Reuters, som mente, at DR skulle betale den fulde pris, som et årsabonnement koster for alle fire år.

Dommen blev afsagt mandag i Østre Landsret, og den bliver onsdag bekræftet af DR i en pressemeddelelse. Alle sagens tre dommere var enige om afgørelsen i sagen.