DR klar med super-TV

Fra 1. november kan danskerne sammenligne kvaliteten mellem normalt fjernsyn og det nye HD-TV i fineste billed- og lydkvalitet. DR åbner nemlig en ny TV-kanal, som viser HD-udgaven af de almindelige TV-programmer, hvor den findes.

Også Melodi Grand Prix vil næste gang blive optaget i HD, siger TV-direktør i DR, Lars Grarup Fold sammen
Læs mere
Foto: Natalia Kolesnikova
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Danskerne får fra 1. november for første gang mulighed for at se, hvor meget bedre billede og lyd der er ved HD-TV, når Danmarks Radio åbner en ny, gratis TV-kanal, hvis programmer udelukkende sendes i højdefinition. På de normale DR-kanaler kan man se udsendelserne i almindelig kvalitet, på den nye DR-TV sendes de samme udsendelser i den fineste kvalitet.

Når Danmark fra 1. november skifter fra analogt til digitalt TV-signal, åbner DR samtidig tre nye TV-kanaler. De kan ses gratis af alle, der har antenne, og f.eks. det TDC-ejede YouSee - Danmarks største kabel-TV-selskab - vil lægge de nye kanaler med i grundpakken.

100 procent i HD

Digitalt TV betyder skarpere billeder og bedre lyd, men både billede og lyd kan komme i endnu bedre kvalitet, hvis der yderligere optages og sendes i højdefinitionskvalitet (HD).

DR bliver det store lokomotiv, som skal vise danskerne, hvad HD-TV er. En af de tre nye kanaler er fuldt dedikeret TV i HD-kvalitet.

»DR-HD er en 100 procents HD-kanal. Den samsender med DR1 og DR2, hvor vi også har udsendelserne i HD-kvalitet, og vi vil indkøbe HD-film, når det er muligt. Selv optager vi allerede programmer i HD, når vi tror, at de har potentiale for senere at kunne sendes i HD. F.eks. er »Forbrydelsen« optaget i HD-kvalitet, selv om den på DR1 sendes i normal kvalitet,« siger TV-direktør i DR, Lars Grarup.

Også Melodi Grand Prix

Når der ikke samsendes i en bedre kvalitet, vil DR-HD sendes indkøbte spillefilm, satire, sport (De Olympiske Lege og VM i fodbold produceres f.eks. i HD), faktaprogrammer, videnskabsprogrammer og rejsestof. Også Melodi Grand Prix vil næste gang blive optaget i HD, og f.eks. blev Kronprinsens bryllup optaget i HD.

»DR spiller en rigtigt fin, kulturpolitisk rolle ved at bringe HD til Danmark,« siger Lars Grarup lidt stolt.

Det kræver en digital omformerboks, eventuelt indbygget i fjernsynet, at kunne se digitalt TV fra 1. november. Kabel-TV-selskaberne omformer dog TV-signalerne og sender dem ud på gammeldags manér til de kunder, der ikke har en boks, og de skal derfor ikke gøre spor for fortsat at kunne se fjernsyn.

Ønsker man at have glæde af HD-mulighederne, skal fladskærmsfjernsynet være bygget til at kunne vise HD-TV. Flere TV-udbydere sælger separat HD-TV-pakker, som man kan tilkøbe.