DR: Informationer blev fortiet for investorer i OW Bunkerskandale

Danmarks Radio er kommet i besiddelse af nye dokumenter, som tyder på, at topledelse, ejere og rådgivere i OW Bunker, bevidst undlod at oplyse om risikable spekulationer i oliepriser og samarbejde med selskab i Singapore.

OW Bunker udelukkede vigtige informationer fra børsprospektet, skriver DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Det omfattende børsprospekt, som skulle have givet kommende investorer indsigt i såvel potentiale om risici ved at sætte deres sparepenge i oliehandelsfirmaet OW Bunker, da det blev børsnoteret i foråret 2014, indeholdt ikke oplysninger om, at selskabet hentede en stor del af sin indtjening hjem ved at spekulere i olieprisens udvikling og drev risikofyldte forretninger.

Det fremgår af nye dokumenter i sagen, som Danmarks Radio beskriver søndag.

Ifølge et notat forfattet af investeringsbankerne Carnegie og Morgan Stanley, som rådgav OW Bunker om den forestående børsnotering, og sendt til en gruppe af fortrolige blandt selskabets topledelse og i ejerkredsen, fremgår det, at prospektet skal indeholde en redegørelse for, hvordan OW Bunker tjener penge på oliespekulation og den uforudsigelighed og risiko, der er forbundet med det.

Af notatet fremgår det ifølge dr.dk, at risk management, som er et udtryk, der dækker over, at OW Bunker spekulerer i olieprisen udvikling, skal præsenteres ”omhyggeligt” for de kommende investorer.

Notatet blev sendt rundt til den lukkede kreds i slutningen af august 2013. Fire måneder senere lå det endelige prospekt færdigt, men uden et ord om, at OW Bunker hentede en stor del af sin indtjening fra oliespekulation, og at det var forbundet med risici.

”Det tyder på, at det er forsætligt, at man har undladt de her oplysninger om risk management,” siger professor i selskabsret på CBS, Søren Friis Hansen, til dr.dk.

Heller ikke en omtale af OW Bunkers datterselskab, Dynamic Oil Trading, der blev etableret i 2012 og hvis aktiviteter endte med at blive det, der gav dødsstødet til OW Bunker, fandt vej ind i prospektet. Ifølge dokumenter, DR har fået adgang til, fremgår det ellers, at den indviede kreds bag børsnoteringen godt vidste, at Dynamic Oil Trading bl.a. havde en mere risikabel kreditpolitik, end resten af koncernen.

Ifølge dr.dk tyder alt endvidere på, at kapitalfonden Altor var involveret i at træffe beslutningerne om, hvad der skulle med i det færdige prospekt.

Det afviser Altor dog i en mail til DR. Her skriver kapitalfonden, at børsnoteringsprocessen er selskabets proces, og det er selskabet, der er ansvarlig for prospektet.

OW Bunkers ledelse, de to investeringsbanker Carnegie og Morgan Stanley og selskabets advokatfirma Kromann Reumert har ikke ønsket at kommentere DRs oplysninger.