DR fordobler TV-kanalerne

Tre nye TV-kanaler åbner 1. november. Samtidig bliver DR Update nu en rigtig TV-kanal, fordi flere ser den på fjernsynet end på nettet.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn, kulturelskere og nyhedsentusiaster kan begynde at klippe af målebåndet dagligt og glæde sig til 1. november, når Danmarks Radio fordobler antallet af gratis TV-kanaler og samtidig gør DR Update til en »rigtig« TV-kanal.

»Det bliver en kæmpe revolution, især i DR-regie. Aldrig har vi haft så stor en satsning. Vi udvider fra tre til seks kanaler, og det er vi rigtigt glade for,« siger TV-direktør i DR, Lars Grarup.

DR Update bliver ægte TV

Alle TV-signaler i Danmark skifter 1. november 2009 fra at være analoge til at blive digitale. Det betyder bedre billeder og bedre lyd, samtidig med at TV-nettet får plads til flere kanaler. I den forbindelse udvider DR med en ny børnekanal (DR Ramasjang), en ny kulturkanal (DRK) og en særlig kanal, som udelukkende viser programmer i ekstrahøj kvalitet, DR-HD.

Samtidig får DRs særlige nyhedskanal, DR Update, en overhaling.

»DR Update er født som en netkanal, men hvor den på nettet ses af 60.000-65.000 mennesker om ugen, ser op mod 600.000 den ugentligt på TV. Derfor går den nu mod at blive en rigtig TV-kanal, som så også er på nettet,« siger Lars Grarup.

Det betyder bedre studier, større redaktionel kapacitet og et nyt design.

»Danskernes opfattelse af 'breaking news' har ændret sig. Tidligere afbrød vi udsendelser seks-ti gange om året for at bringe vigtigt nyt. I dag er behovet for at se, hvad der sker nu, langt større,« siger TV-direktøren.

Så I laver altså et TV 2 News i DR-regie?

»Nej, der bliver ikke tale om lange interviews og magasinprogrammer. DR Update skal fortsat være korte nyheder hele tiden, så man hurtigt kan få et overblik over nyhederne,« siger Lars Grarup.

Ny, dansk børnekanal - på dansk

DR Ramasjang bliver den nye børnekanal, som skal sende fra klokken 6 til cirka 18-19 hver dag.

»Den er skabt som et alternativ til de kommercielle børnekanaler. De taler nemlig ikke til børnene ud fra et dansk niveau. Vi laver nu et univers for børn med radio, TV og nettet. Og det bliver ud fra dansk kultur, dansk sprog og dansk identitet,« siger TV-direktøren.

De klassiske godbidder som Bamse & Kylling og Kaj & Andrea er naturligvis med. Derudover kommer der nye programmer, heriblandt et dagligt program, som sendes direkte fra Aalborg med børn som værter.

Med tiden vil børnekanalen overtage børneprogrammerne fra DR1, men i begyndelsen vil DR1 fortsat sende børneprogrammer.

Mere dansk og europæisk kulturstof

DRK bliver en ny historie- og musikkanal, hvor kulturstof har en høj vægt. »Her kan vi bruge DRs store arkiv, men samtidig kan vi nu endelig virkeligt bruge DRs mange ensembler og kor mere aktivt. DRs Bigband, torsdagskoncerterne ... på DRK er der nu endelig mulighed for at vise langt mere af, hvad vi kan,« siger Lars Grarup.

Der bliver dog også musikformidling, så det ikke kun er koncerter, der vises. Dertil kommer masser af dansk og europæisk kulturstof. De danske programmer er både, hvad der allerede produceres til DRs øvrige kanaler, og nyproducerede udsendelser.

»Vi kan præsentere kulturstoffet helt anderledes her, end vi kan på de store kanaler. På DR1 og DR2 er kulturstof ofte blevet sendt i yderpositioner. Her kan vi endelig bringe det og give det mere plads,« siger TV-direktøren.

DRK, som skal sende fra klokken 15 til midnat, vil også bringe flere kulturudsendelser fra britiske BBC og fra tyske og franske TV-stationer. Priserne på sådanne udsendelser er nemlig ikke så høje, så DR har mulighed for at købe de bedste ind.

Særlig HD-kanal

Endelig opretter DR en ny TV-kanal, DR-HD, som udelukkende skal sende udsendelser i HD-kvalitet, altså en endnu bedre billed- og lydkvalitet end de normale, digitale udsendelser.

Det kræver en digital omformerboks, eventuelt indbygget i fjernsynet, at kunne se digitalt TV fra 1. november. Kabel-TV-selskaberne omformer dog TV-signalerne og sender dem ud på gammeldags manér til de kunder, der ikke har en boks, og de skal derfor ikke gøre spor for fortsat at kunne se fjernsyn.

Ønsker man at have glæde af HD-mulighederne, skal fladskærmsfjernsynet være bygget til at kunne vise HD-TV. Flere TV-udbydere sælger separat HD-TV-pakker, som man kan tilkøbe.